Čínske firmy dodávajú do Ruska pušky a ochrannú výstroj, píše Politico

ta3 čtk
16.3.2023 22:45

Čínske firmy, vrátane jednej napojenej na vládu v Pekingu, poslali subjektom v Rusku 1000 pušiek, ochrannú výstroj alebo súčiastky k dronom, ktoré možno využiť na vojenské účely. Po vyhodnotení colných a obchodných dokumentov o tom informoval server Politico. Tieto dodávky sa podľa neho uskutočnili medzi vlaňajším júnom a decembrom.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Čínska štátna zbrojárska firma Norinco poslala pušky vlani v júni ruskej spoločnosti Techkrim, ktorá obchoduje aj s ruským štátom a armádou. Ide o model, ktorý je v colných dokumentoch označovaný ako civilná lovecká puška, ale ktorý podľa rôznych zdrojov používajú bezpečnostné zložky v Číne, na Filipínach, v Južnom Sudáne av Paraguaji. Či tieto zbrane počas terajšej invázie na Ukrajinu používa aj ruská armáda, nie je jasné. K odberateľom v Rusku od čínskych firiem aj cez Turecko koncom minulého roka mierilo 12 zásielok súčiastok k dronom a 12 ton ochrannej výstroje.

Politico uvádza, že hoci z dostupných dát nevyplýva, že by Peking predával Rusku veľké množstvo zbraní, ktoré by potom mohlo využiť v bojoch na Ukrajine, ukazuje sa, že dodáva ruským subjektom tovary s dvojakým využitím. Ide o prvé potvrdenie toho, že Čína posiela ruským firmám pušky a ochrannú výstroj. Čínska spoločnosť DJI istej malej ruskej distribučnej firme cez Saudskú Arábiu v novembri a decembri poslala časti dronov, ako sú batérie a kamery. Táto spoločnosť, ktorá je na americkom sankčnom zozname kvôli dodávkam bezpilotných lietadiel na využitie v provincii Sin-ťiang, pritom vlani v apríli oznámila, že prerušuje obchodné aktivity v Rusku a na Ukrajine.

Rusko sa okrem dronov spolieha aj na dodávky zahraničných navigačných a satelitných technológií alebo súčiastok k vozidlám.

Politico píše, že čínska ambasáda vo Washingtone v reakcii na informácie o dodávkach tovaru dvojakého využitia Rusku uviedla, že Peking sa "zasadzuje o mierové rokovania". "Čína túto krízu nevytvorila. Nie je stranou v tejto kríze a neposkytuje žiadnej zo strán v tomto konflikte zbrane," povedal hovorca veľvyslanectva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok