EÚ by mala produkovať viac surovín, ktoré sú kľúčové pre zelené technológie, uviedla EK

ta3/ ČTK
16.3.2023 20:30

Najväčším vývozcom kritických surovín do Európy je Čína, ktorá dodáva okolo 90 percent vzácnych zemín aj väčšinu spotreby niektorých ďalších kovov. Európska únia by mala začať ťažiť, spracovávať a recyklovať viac strategických surovín, aby obmedzila svoju závislosť od Číny a ďalších mimoeurópskych dodávateľov.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Počíta s tým dnes zverejnený návrh Európskej komisie EK, ktorý má zabezpečiť väčšiu sebestačnosť EÚ v produkcii lítia, kobaltu, titánu a ďalších materiálov využívaných v zelených či digitálnych technológiách. Norma o kritických surovinách počíta s uľahčením finančnej podpory a urýchlením povoľovania vybraných projektov z tejto oblasti. 

Komisia navrhuje, aby EÚ produkovala desatinu, spracovávala 40 percent a recyklovala 15 percent svojej každoročnej spotreby strategických materiálov. K tomu má pomôcť uľahčenie administratívnych procesov. Povoľovanie strategických ťažobných projektov by malo podľa návrhu trvať najviac dva roky, pri spracovaní a recyklácii významných surovín to má byť najviac rok.

"Chceme byť lídrami v produkcii zelených technológií budúcnosti. Na to potrebujeme kritické suroviny, po ktorých v budúcich rokoch porastie dopyt," povedal dnes podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

Komisia očakáva, že dopyt po lítiu, ktorý je kľúčový pri výrobe autobatérií, stúpne do konca desaťročia dvanásťkrát. Kovov zo vzácnych zemín využívaných pre veterné elektrárne bude v rovnakom časovom období potrebných až šesťkrát viac ako dnes. Podľa Dombrovskisa je EÚ v dovoze mnohých z nich závislá len od jediného dodávateľa, čo nie je žiaduce. Najväčším vývozcom kritických surovín do Európy je Čína, ktorá dodáva napríklad okolo 90 percent vzácnych zemín aj väčšinu spotreby niektorých ďalších kovov. Komisia navrhuje, aby z jedinej mimoeurópskej krajiny mohlo pochádzať najviac 65 percent dodávok konkrétneho materiálu.

O návrhoch budú členské štáty a poslanci EP rokovať v nadchádzajúcich mesiacoch. "Ak sa chystáme ťažiť suroviny v Európe, musí to byť za prísnych sociálnych a environmentálnych podmienok," povedal Mohammed Chahim, podpredseda druhej najväčšej skupiny socialistov v Európskom parlamente. Zástupcovia priemyselných spoločností väčšinou hovoria o krokoch pozitívnym smerom, ale niektorí ukazujú, že úplne nespĺňajú ich očakávania. Spoločnosť WIndEurope napríklad uviedla, že návrhy obsahovali len málo podrobností o možnej finančnej podpore investícií do výroby obnoviteľných technológií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok