Izraelská armáda pri razii na Západnom brehu zabila ďalších štyroch Palestínčanov

ta3 čtk
16.3.2023 16:48

Izraelská armáda dnes pri ďalšej razii na okupovanom Západnom brehu zabila štyroch Palestínčanov, ďalších 18 ľudí utrpelo zranenia, z toho niekoľko osôb vážne. Informoval o tom denník Haarec s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelského denníka bolo cieľom razie izraelských vojakov zatknúť dvoch palestínskych radikálov.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Izraelská armáda potvrdila, že dnes vykonala raziu v meste Džanín, bližšie informácie k tomu zatiaľ neoznámila. Podľa záberov, ktoré zverejnil server The Times of Israel, sa strieľalo aj na ulici pred obchodmi.

Niektoré zdroje uvádzajú, že jeden zo zabitých bol členom militantnej palestínskej organizácie Islamský džihád a druhý bol členom vojenského krídla palestínskeho Hamasu, ktorý ovláda Pásmo Gazy.

Izraelská armáda vykonáva intenzívnejšie razie na okupovanom Západnom brehu už zhruba rok a ich cieľom je podľa nej zatýkanie palestínskych radikálov. Len tento rok pri týchto akciách zomrelo na osem desiatok Palestínčanov, väčšinou radikálov, ale aj niekoľko civilistov. O život od januára pri niekoľkých teroristických útokoch palestínskych radikálov prišlo aj 14 Izraelčanov.

Koncom februára násilnosti na Západnom brehu vygradovali, keď desiatky židovských osadníkov zapaľovali domy a autá v arabskej dedine Huvára, čo aj veliteľ izraelskej armády v oblasti Jehuda Fuchs označil za pogrom.

Minulý rok bolo na Západnom brehu pri stretoch najviac mŕtvych od konca druhej intifády (palestínskeho povstania v rokoch 2000 až 2005), pri stretoch s izraelskou armádou tam zomrelo asi 150 Palestínčanov, uvádza ochrancovia ľudských práv z izraelskej organizácie B'Tselom.

O eskalácii stretov na Západnom brehu majú podľa denníka Haarec v nedeľu rokovať zástupcovia izraelských a palestínskych bezpečnostných služieb za sprostredkovanie Egypta, tentoraz v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Už koncom februára sa zišli zástupcovia tajných služieb Izraela a Palestínskej autonómie v jordánskej Akabe, kde sľúbili, že sa budú snažiť zmierniť izraelsko-palestínske napätie a zabrániť ďalšiemu násiliu.

Obavy z ďalších násilností panujú aj v súvislosti s moslimským pôstnym mesiacom ramadán, ktorý začína budúci týždeň. Počas neho sa v Izraeli zostruje napätie, obzvlášť pokiaľ sa ako tento rok kryje so židovským sviatkom pesach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok