Európska centrálna banka opäť zdvihla základnú úrokovú sadzbu, už šiestykrát za sebou

TA3 ČTK
16.3.2023 14:39

Európska centrálna banka vo štvrtok napriek rozbúreným finančným trhom zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 3,50 percenta. Rada guvernérov ju zvýšila šiestykrát za sebou, sprísňovaním menovej politiky sa snaží dostať pod kontrolu infláciu.

ECB vo svojom oznámení tiež uviedla, že Rada guvernérov pozorne sleduje súčasné napätie na trhu a je pripravená reagovať, aby podporila cenovú a finančnú stabilitu v eurozóne. Nenaznačila ale ako predtým, či bude úroky zdvíhať aj naďalej. Rada guvernérov zvýšila sadzby šiestykrát za sebou. Depozitná sadzba sa zvýšila aj o pol bodu a je na troch percentách. Dostala sa tak najviac od konca roku 2008. ECB sa domnieva, že miera inflácie bude presahovať jej cieľové dve percentá aj v priebehu roka 2025.

ECB začala zvyšovanie úrokov vlani v júli. Základnú sadzbu vtedy zvýšila z rekordného minima nula percent, na ktorom ju držala od roku 2016. V septembri a októbri potom základný úrok zvýšila o 0,75 percentuálneho bodu. V decembri tempo zvyšovania prvýkrát spomalila na 0,5 percentuálneho bodu, pretože sa domnievala, že inflácia je blízko vrcholu. Mnoho ekonómov očakávalo, že ECB bude v prudkom zvyšovaní úrokov pokračovať, a to napriek neistote v bankovom sektore po krachu dvoch amerických bánk a napriek obavám o veľkú švajčiarsku banku Credit Suisse. "Bankový sektor v eurozóne je odolný, so silnými kapitálovými a likviditnými pozíciami," uviedla dnes však ECB.

V strednodobom horizonte ECB sa usiluje o to, aby sa miera inflácie v eurozóne pohybovala okolo dvoch percent. Táto hodnota sa jej ale už mesiace vzďaľuje. Inflácia v eurozóne síce spomaľuje, vo februári ale podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Eurostat predstavovala 8,5 percenta a bola vyššia, než sa čakalo.

Naopak americká centrálna banka (Fed) začiatkom februára podľa očakávania rozsah zvyšovania úrokov zmiernila. Základnú úrokovú sadzbu zvýšila o štvrť percentuálneho bodu do pásma 4,50 až 4,75 percenta. Sadzba je tak najviac od októbra 2007.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok