Biznis slovenských bánk je ziskový, nemáme sa čoho obávať, tvrdí ekonóm Baláž

ta3/Patrik Mindžák
16.3.2023 13:56

Otrasy zo série krachov amerických bánk sme už pocítili aj v Európe. Došlo k prepadu akcií viacerých materských bankových domov, ktoré majú svoje dcéry aj na Slovensku. Najvýraznejšie problémy má švajčiarska banka Credit Suisse. Sú tieto udalosti predzvesťou podobne veľkej krízy, ako si pamätáme z roku 2008? Budú mať dopad na sektor informačných technológií a na obchodovanie s kryptomenami? Pocítime dopad problémov aj my, bežní ľudia? A sú naše banky bezpečné? V relácii Tak takto?! o tom porozprával ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

tak_takto_98.jpg
TA3

Krach amerických bánk sa odohral tak rýchlo, že už nebol čas zasiahnuť, vysvetlil Baláž. Panika prišla aj do iných častí sveta - do Európy a Ázie.

"Strata švajčiarskej banky Credit Suisse vyplynula z toho, že sa manažéri banky zaplietli do pochybných obchodov, na ktorých prerobili. Potom sa to snažili zatajovať, prali špinavé peniaze, vyhýbali sa plateniu daní, dokonca nechceli zverejňovať informácie o týchto obchodoch vo výročných správach," priblížil. Švajčiarska národná banka poskytla mimoriadny úver vo výške 54 miliárd frankov na jej záchranu. Ide však o stabilizáciu situácie, počká sa, kým sa situácia upokojí.

Slovenské banky majú "matky" v zahraničí. Je však dôležitejšie dozerať na to, ako hospodária naše pobočky, na ktoré dohliada Národná banka Slovenska. "Banky sú konzervatívna, ich biznis je ziskový. Na Slovensku sa nemáme čoho obávať," uzavrel Baláž.

Celú reláciu Tak takto?! s Vladimírom Balážom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok