FOTO: Kto je španielska princezná Leonor? Jej život pripomína cestu kráľovnej Alžbety II.

ta3/nf
18.3.2023 12:00

Španielska korunná princezná Leonor začne v septembri trojročný vojenský výcvik, aby jedného dňa mohla nastúpiť na trón, uviedla v utorok vláda. Aká je budúca kráľovná a čo má spoločné so zosnulou britskou panovníčkou Alžbetou II.?

FOTO: Kto je španielska princezná Leonor? Jej život pripomína cestu kráľovnej Alžbety II.
Profimedia

Povinný vojenský výcvik

Leonor je staršia dcéra španielskeho kráľa Filipa VI. a kráľovnej Letizie, ktorá v októbri dovŕši 18 rokov. V školskom roku 2023-24 začne navštevovať Všeobecnú vojenskú akadémiu (AGM) v meste Zaragoza na severovýchode krajiny, uviedla ministerka obrany Margarita Roblesová.

Potom strávi rok v škole námorných síl v severozápadnom regióne Galícia a rok v leteckej škole v juhovýchodnom regióne Murcia. "Princezná musí absolvovať vojenský výcvik, ako to urobil jej otec, a ako sa to robí aj v iných parlamentných monarchiách. V uplynulých rokoch sme vynaložili značné úsilie na začlenenie žien do ozbrojených síl," dodala Roblesová.

Princezná Leonor by mala koncom mája zmaturovať po dvojročnom študijnom pobyte na strednej škole UWC Atlantic College v britskom Walese. Podľa ústavy sa princezná Leonor po nástupe na trón stane hlavou ozbrojených síl, pripomenul vo vyhlásení španielsky kráľovský palác.

Kráľovská príprava a pozadie

Podľa webovej stránky španielskej kráľovskej rodiny Casareal strávila Leonor väčšinu svojho života prípravami na to, aby sa stala budúcou kráľovnou. Len 17-ročná nástupkyňa na španielsky trón ovláda hneď niekoľko cudzích jazykov. Okrem španielčiny ovláda aj katalánčinu, galícijčinu, baskičtinu, angličtinu, francúzštinu, arabčinu a trochu čínštinu, informuje britský magazín The List.

V roku 2021 začala Leonor podľa AP News navštevovať exkluzívnu internátnu školu UWC Atlantic College, ktorá sa nachádza v zámku z 12. storočia na južnom pobreží Walesu. Hoci niektorí hovoria o waleskej inštitúcii ako o "škole pre princezné", Leonor sa vraj prihlásila anonymne a škola ju prijala bez toho, aby vedela, že je dedičkou španielskeho trónu.

Škandály sa nevyhli ani španielskej kráľovskej rodine. Po tom, čo bol starý otec princeznej Leonor, kráľ Juan Carlos I., nútený abdikovať z trónu pre obvinenia z finančnej korupcie a kontroverznej výpravy na lov slonov v Botswane, odovzdal kráľovské povinnosti v roku 2014 svojmu synovi Filipovi VI. Odvtedy sa princezná Leonor objavuje na verejnosti pravidelne.

Podobne ako Anglicko, má však aj Španielsko mužskú primogenitúru, čo znamená, že prvorodený muž je uprednostňovaný pred prvorodeným ženským kráľovským potomkom ako kráľovým nástupcom. Takže v nepravdepodobnom prípade, že sa rodičom princeznej Leonor narodí syn, už nebude považovaná za prvú v poradí na trón. Pravdepodobnejšie je, že sa princezná Leonor stane kráľovnou Španielska. Bola by tak ďalšou ženskou dedičkou trónu od čias kráľovnej Izabely II., ktorá vládla v rokoch 1833 až 1868.

Korunná princezná Leonor, celým menom Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, sa narodila 31. októbra 2005. Jej rodičia sú španielsky kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia. Má mladšiu sestru infantku Sofiu. Podľa amerického spravodajského webu CNN stojí španielskych občanov chod kráľovskej rodiny približne 8,5 milióna eur ročne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok