FOTO: Kto je španielska princezná Leonor? Jej život pripomína cestu kráľovnej Alžbety II.

ta3/nf
18.3.2023 12:00

Španielska korunná princezná Leonor začne v septembri trojročný vojenský výcvik, aby jedného dňa mohla nastúpiť na trón, uviedla v utorok vláda. Aká je budúca kráľovná a čo má spoločné so zosnulou britskou panovníčkou Alžbetou II.?

FOTO: Kto je španielska princezná Leonor? Jej život pripomína cestu kráľovnej Alžbety II.
Profimedia

Povinnosti budúcej kráľovnej

Princezná Leonor je momentálne držiteľkou štyroch titulov, ktoré po nástupe na trón už nebude používať. Jej hlavné oslovenie je Jej kráľovská výsosť princezná z Astúrie, Leonor de Borbón y Ortiz. Keďže je prvorodená Kastílskeho kráľovstva, Aragónskeho trónu a Navarrského kráľovstva, má aj titul princezná z Girony a princezná z Viany. Jej ďalšie dva tituly sú Vojvodkyňa z Montblanc a Grófka z Cervery a Lady z Balaguer. Hoci nie je známe, kedy kráľ Filip VI. abdikuje z trónu, mladá princezná s najväčšou pravdepodobnosťou prevezme nový titul - Jej veličenstvo, kráľovná Leonor de Borbón y Ortiz, keď sa oficiálne stane hlavou Španielska.

Španielko je parlamentná konštitučná monarchia. To znamená, že povinnosťou monarchu na tróne je odvolávanie sa na zákony, rozpúšťanie zákonodarného zboru a podpisovanie zmlúv, o ktorých rozhodla španielska vláda, ako uvádza The List

Hoci bude korunná princezná Leonor výrazne ovplyvňovať vládu a bude zasvätená do všetkých záležitostí krajiny, jej moc je obmedzená a zdieľaná so španielskou vládou, ako je uvedené v španielskej ústave. Byť hlavou štátu v rámci demokratického systému znamená, že bude z väčšej časti vystupovať skôr ako predstaviteľka krajiny a symbol jednoty Španielska.

Ako však ukázal aj jej otec, kráľ Filip VI., byť hlavou štátu zohráva počas národnej krízy zásadnú úlohu. Napríklad, keď sa Španielsko v roku 2015 ocitlo v patovej situácii pre politické spory, kráľ podľa magazínu The Business Soiree rozpustil parlament a vyhlásil nové voľby. Princezná Leonor bude ako kráľovná tiež musieť robiť ťažké rozhodnutia a dokázať verejnosti, že bude dodržiavať ústavu a obhajovať základné španielske hodnoty slobody, spravodlivosti, rovnosti a politického pluralizmu.

Podobnosť s Alžbetou II.

V roku 1936, keď mala princezná Alžbeta z Yorku len 10 rokov, sa jej strýko - kráľ Edward VIII., vzdal britského trónu bez legitímnych dedičov. Podľa poradia nástupníctva na trón, korunu získal Edwardov mladší brat, Princ Albert z Yorku, ktorý bol odvtedy známy ako kráľ Juraj VI. Keďže Juraj VI. bol otcom princeznej Alžbety, stala sa tak predpokladaným dedičom britského trónu.

V roku 2014, keď mala infantka Leonor iba osem rokov, sa jej starý otec, kráľ Juan Carlos, vzdal trónu v prospech svojho syna Filipa. Rovnako ako Alžbeta, aj Leonor bola v tom čase vtiahnutá do svojej novej úlohy dcéry panovníka, korunnej princeznej a predpokladaného dediča. 

Čo sa týka vystupovania na verejnosti, Leonor pôsobí rezervovane podobne ako zosnulá britská kráľovná. Taktiež ako Leonorino prvorodené právo na korunu mohlo byť zničené narodením mladšieho brata, tak to mohlo byť aj v prípade Alžbety II.

V októbri 2015, pri príležitosti 10. narodenín princeznej Leonor, jej kráľ Filip VI. udelil Rád zlatého rúna. Bol založený v roku 1430, aby "obhajoval rímskokatolícku vieru, podporoval rytierske zvyky a urovnával všetky spory medzi jeho rytiermi". Rád zlatého rúna, známy ako jedno z najvyšších vyznamenaní Španielska, získalo za posledných osem storočí len 1200 ľudí. Pred rokom 2015 boli iba tri z jej príjemcov ženy, jednou z nich bola aj kráľovná Alžbeta II., ktorej sa dostalo vyznamenania od kráľa Juana Carlosa I.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok