V Izraeli sa opäť začali protesty proti súdnej reforme, ľudia budú demonštrovať na 150 miestach

TA3 ČTK
16.3.2023 10:50

V Izraeli vo štvrtok za svitania začali ďalšie protesty proti kontroverznej súdnej reforme, ktorú presadzuje vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Demonštrácie organizátori nazvali Dňom narastajúceho odporu a očakáva sa, že do ulíc vyjdú až státisíce ľudí.

V Izraeli sa opäť začali protesty proti súdnej reforme, ľudia budú demonštrovať na 150 miestach
TASR/AP

Doteraz bolo zatknutých päť ľudí, ktorí na ceste vedúcej k najvyššiemu súdu v Jeruzaleme namaľovali červenú čiaru. Tá mala podľa nich symbolizovať priamu súvislosť medzi nezávislosťou súdov a slobodou slova. Polícia uviedla, že päticu zatkla za vandalizmus. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel. 

Ráno stála na čele protestov skupina rezervistov izraelskej armády známa ako "Bratia v zbrani". Jedna skupina veteránov námorníctva zablokovala vjazd do haifského prístavu, zatiaľ čo iná zriadila "armádne náborové stredisko" pred budovou obecného úradu v meste Bnei Brak, kde žijú najmä ultraortodoxní židia. "Prišli sme preniesť bremeno náboru na ultraortodoxné obyvateľstvo, pretože ak tu bude diktatúra, budeme sem musieť prísť a verbovať. Opakujeme, že bez demokracie nie je ľudová armáda," uviedla.

V neďalekom Rechovote začali protestujúci na súde pokladať vrecia s pieskom, čo zdôvodňovali tým, že súd chráni pred "útokmi zločincov, ktorí sa snažia vykonať prevrat". Diaľnicu pozdĺž izraelského severného pobrežia podľa The Times of Israel v niekoľkokilometrovom úseku zablokovalo niekoľko traktorov riadených demonštrantami.

Organizátori protestu v stredu uviedli, že demonštrovať prídu státisíce ľudí na 150 miestach v Izraeli. Ide podľa nich o jedinú šancu, ako "zastaviť režimný prevrat" po tom, čo Netanjahu a členovia jeho koalície so zastúpením pravicových, krajne pravicových a ultraortodoxných strán odmietli návrh prezidenta Jicchaka Herzoga na kompromisné riešenie kontroverzného reformného balíka. Netanjahu vo štvrtok nie je v Izraeli, je na návšteve Nemecka.

Presadzovaná reforma by umožnila vláde prehlasovať rozhodnutia súdov obyčajnou väčšinou a výber všetkých sudcov by zverila politikom koalície, píše The Times of Israel. Jej odporcovia tvrdia, že oslabia izraelskú demokraciu a justíciu a ponechá menšiny bez ochrany. Zástancovia naopak tvrdia, že zmeny sú potrebné na obmedzenie aktivistických sudcov, ktorí prekročili svoje právomoci a zasahujú do politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok