Akcie v Európe spevňujú. Paneurópsky index odpísal už takmer tri percentá

TA3 ČTK
16.3.2023 09:37

Akcie druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse začali štvrtkové obchodovanie rastom o viac ako 30 percent. Reagujú tak na masívnu podporu, ktorú si finančný ústav kvôli problémom s likviditou zaistil v centrálnej banke. Vďaka tomu spevňujú aj veľké akciové burzy v Európe.

Akcie v Európe spevňujú. Paneurópsky index odpísal už takmer tri percentá
TASR/AP

Paneurópsky index STOXX Europe 600 si krátko pred 10:00 SEČ pripisoval asi jedno percento a pohyboval sa okolo 441 bodov. Tento týždeň index odpísal už takmer tri percentá. Krach amerických bánk Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank spolu s problémami Credit Suisse vyvolali napätie v globálnom bankovom sektore a spôsobili pokles akcií, najmä bankových titulov.

Hlavný index parížskej burzy CAC 40 pridával asi 1,2 percenta, zatiaľ čo index DAX, kľúčový pre nemecké akcie, vykazoval rast o 1,1 percenta na 14 901 bodov. Hlavné indexy akciových búrz v Miláne a v Madride, kde sú zastúpené významné banky, pridávali 1,3 až 1,5 percenta.

Akcie Credit Suisse časť počiatočných ziskov zmazali a neskôr mali k dobru vyše 22 percent. Banka uviedla, že si posilní likviditu využitím možnosti požičať si od švajčiarskej centrálnej banky až 50 miliárd švajčiarskych frankov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok