Niet o čom, povedal o ponuke za migy Kyselica. Vláda má podľa Valáška právo posunúť ich Ukrajine

ta3
15.3.2023 21:09

Vláda už má spôsob ako Ukrajine darovať naše stíhačky, ale nechce ho prezradiť. Novinkou je, že za stíhačky môžeme dostať hodnotu 900 miliónov dolárov v peniazoch a zbraniach. Na základe akých zákonov, či článkov Ústavy SR takto vláda koná? V relácii Téma dňa odpovedali poslanci Juraj Krúpa (SaS), Lukáš Kyselica (OĽaNO) a Tomáš Valášek (PS).

20230315_tema_dna_4.jpg
TA3

„Myslím si že rokovanie brannobezpečnostného výboru bolo celkom konštruktívne,“ povedal Juraj Krúpa, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Skonštatoval, že aj poslanci, ktorí majú problém ponúknuť Ukrajine migy, považujú ponuku, ktorú Slovensko dostalo, za vynikajúcu. „Nenamietali voči nej vôbec nič,“ uviedol o ponuke Krúpa.

Lukáš Kyselica, poslanec strany OĽaNO, súhlasí, že rokovanie bolo konštruktívne. „My sme to brali skôr z ústavno-právneho hľadiska,“ povedal. OĽaNO podľa neho od začiatku argumentovalo, že pomoc pre Ukrajinu treba, ale nech je ústavno-právne čistá. „Nemôžme dodávať vláde legitimitu, to je alfa omega,“ dodal Kyselica.

„Vláda má právomoc migy posunúť na Ukrajinu a nepotrebuje súhlas ani parlamentu a ani pani prezidentky,“ povedal Tomáš Valášek, poslanec strany PS. Zarazil ho však návrh Igora Matoviča ohľadom migov. „Ak by to urobila bývala vláda v čase, kedy mala plné právomoci, tak by táto ústavná debata nenastala,“ dodal.

Dobrá ponuka?

„Ponuka sa skladá z dvoch častí. Jedna je finančná, kompenzácia z Európskeho mierového nástroja vo výške zhruba 200 miliónov eur, a druhá je vo forme vojenskej techniky v hodnote jednej miliardy,“ oznámil Krúpa o ponuke za slovenské migy. Technika by podľa neho nebola na prenájom, ale bola by vlastnená Slovenskom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok