Vo štvrtok bude o poskytnutí migov na Ukrajinu rokovať zahraničný výbor

ta3
15.3.2023 12:47

O okolnostiach poskytnutia stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu bude vo štvrtok napoludnie rokovať Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Zvolal ho jeho šéf Marián Kéry (Smer-SD). Chce diskutovať o tom, že dočasne poverená vláda nemôže rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Kéry odovzdanie migov považuje za takú otázku. Agentúra SITA už skôr mylne uviedla, že vláda dospela k dohode, no správu následne stiahla.

O odovzdaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu rozhodne vláda po dokončení medzinárodných rokovaní, potvrdil v stredu dočasne poverený premiér Eduard Heger. "Je konsenzus celej vlády migy na Ukrajinu poslať. Teraz čakáme na medzinárodné rokovania, ktoré musia dobehnúť," uviedol. Deklaroval, že spôsob poskytnutia techniky bude v súlade s Ústavou SR a verejnosť sa ho dozvie po dokončení medzinárodných rokovaní.

Mimoparlamentné hnutie Republika odmieta odovzdanie stíhačiek Ukrajine, považuje to za protiústavné. Znamenalo by to podľa hnutia zaťahovanie Slovenska do konfliktu na Ukrajine. Predstavitelia Republiky na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásili, že dočasne poverená vláda nemá mandát, aby poskytla stíhačky. Hovorili o tom, že by mohlo ísť aj o zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

"Momentálne sme ešte nedostali takú právnu analýzu, podľa ktorej by bolo možné darovať migy v súlade s ústavou," povedala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Na ďalšom rokovaní vlády by mali rokovať o spôsobe, ktorý bude ústavne súladný. Zopakovala, že stíhačky Slovensku už neposlúžia a mali by sa darovať Ukrajine.

Čakáme na zahraničných partnerov

Podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa je k dispozícii právne riešenie v zmysle ústavy a kompetencií dočasne poverenej vlády. "O tomto riešení sme diskutovali, robia sa ďalšie kroky," uviedol po rokovaní kabinetu. Karas si myslí, že o definitívnom riešení bude vláda informovať skôr ako pred budúcotýždňovým zasadnutím.

"Bod darovanie migov dnes nebol vôbec zaradený na vládu, vôbec sa o tom oficiálne nerokovalo," zdôraznil Naď. "Ešte čakáme nejaké ďalšie vstupy od zahraničných partnerov," dodal s tým, že naďalej prebiehajú medzinárodné rokovania.

Ako načrtol, kabinet oboznámil s ponukou, ktorú dostalo Slovensko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko hovoril o technických aspektoch. Všetci zúčastnení ministri sa podľa šéfa rezortu zhodli, akým spôsobom rozhodnúť o odovzdaní stíhačiek. "Z hľadiska právneho máme úplne jasno, ako to ideme urobiť," uviedol.

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely. Potvrdil aj zámer odovzdať stíhačky spoločne s Poľskom, naďalej sa o tom rokuje.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec zopakoval, že je za darovanie stíhačiek Ukrajine legitímnym spôsobom v súlade s ústavou. Upozornil, že ešte prebiehajú rokovania o celej záležitosti. Právnu analýzu, ktorá autorizuje možnosť dočasne poverenej vlády rozhodnúť o darovaní stíhačiek, ešte nemal k dispozícii. Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že poskytnúť migy za podmienok, o ktorých hovorí Naď, je pre Slovensko výhodné.

"Máme zbytočné stíhačky, ktoré už nikdy nepoužijeme. Nemáme pilotov, ktorí by na nich lietali. Iba by nám tu hnili," uviedol Mikulec k migom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok