Kéry: Pavlove vyjadrenia o povolebnom smerovaní SR sú nemiestne. Isté obavy tu mali odznieť, myslí si Klus

ta3
14.3.2023 21:30

Zuzana Čaputová a Petr Pavel majú obavy o budúcnosť Slovenska. Obávajú sa, že po voľbách nastane u nás taký politický režim ako v Maďarsku. Pre autoritársky spôsob vládnutia Orbána a Kaczinského je podľa nich potrebné prehodnotiť našu spoluprácu v rámci Vyšehradskej štvorky. V relácii Téma dňa v utorok diskutovali Andrej Stančík (Demokrati), Peter Kmec (Hlas-SD), Martin Klus a Marián Kéry (Smer-SD).

tema_dna_71.jpg
TA3

Druhé Maďarsko?

Kéryho počas návštevy českého prezidenta najviac vyrušilo vyjadrenie Pavla o obavách z povolebného vývoja Slovenska. "Je to nemiestne, nenáležité," dodal poslanec Smeru.

Klus argumentoval tým, že vyjadrenia Pavla boli vo veľkej miere v kontexte s dianím na Ukrajine. "Isté obavy tu mohli, aj mali odznieť. Vo veľkej miere sa prípadný povolebný vývoj, v takom duchu ako to označil Pavel, bude týkať aj Českej republiky". Podľa Klusa nechce Česko, aby sa Slovensko, ako ich najbližšia krajina, dostala do situácie, v akej je Maďarsko, ktoré odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu. "To by výrazne skomplikovalo situáciu aj pre Českú republiku," povedal Klus.

Kmec nevídí trend, že by sme sa stali druhým Maďarskom. Netreba podľa neho strašiť nástupom Orbána, ale treba dopredu postaviť témy, ktoré podporuje väčšina Slovenska, a to je zahranično-politické smerovanie SR. "Na stôl si treba postaviť záujem Slovenska, aby sme zotrvali v EÚ a NATO," povedal Kmec.

Podľa Stančíka treba ukázať odhodlanie, aby sme "ostali krajinou, akou sme". Zároveň pripustil, že rôzne vyjadrenia politikov viedli k "brutálnemu a toxickému politickému boju".

Kéry zdôraznil, že Smer nikdy nespochybnil členstvo v Európskej únii a v NATO. "Nechápem, aký rozkol v zahranično-politickom videní vidíte," spytoval sa štátneho tajomníka rezortu zahraničia. Považuje za legitímne, že má strana Smer-SD iný názor na dodávku zbraní Ukrajine.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok