Biden podpísal dekrét, ktorý má zosilniť previerky pri nákupe zbraní

ta3 čtk
14.3.2023 18:56

Americký prezident Joe Biden na mieste januárovej hromadnej streľby v kalifornskom meste Monterey Park podpísal dekrét, ktorý má sprísniť previerky pri nákupe strelných zbraní. Po Kongrese žiada ďalšie kroky, ktoré by pomohli znížiť počet incidentov, keď sa používajú strelné zbrane na hromadné útoky, informovala agentúra Reuters.

Biden podpísal dekrét, ktorý má zosilniť previerky pri nákupe zbraní
TASR/AP

Biden chce, aby preverovanie záujemcov pri nákupe zbraní bolo čo najdôkladnejšie, jeho možnosti na podstatnejšie zmeny sú ale obmedzené, pretože sprísnenie zákona na kontrolu zbraní by musel schváliť Kongres. Tam pre takéto opatrenie neexistuje dostatočná podpora, pretože v Snemovni reprezentantov dominujú republikáni, ktorí s tvrdšími pravidlami pri predaji zbraní, alebo dokonca zákazom predaja útočných zbraní nesúhlasia, upozornil server BBC.

Prezidentov dekrét sa zameriava predovšetkým na predajcov a na väčší dohľad nad tým, že dodržiavajú súčasné normy. Zároveň žiada od Federálnej obchodnej komisie (FTC), aby vypracovala správu o tom, ako výrobcovia zbraní oslovujú potenciálnych kupcov, najmä mladistvých.

Vlani Kongres schválil nový zákon o väčšej regulácii predaja a držania zbraní, ktorý sa zameriava hlavne na predaj zbraní mladým ľuďom a ktorý požaduje ich prísnejšie preverovanie. Presadiť sa ho podarilo po tom, čo osemnásťročný útočník v škole v texaskom Uvalde zastrelil 21 ľudí. V kalifornskom Monterey Parku tento rok v januári pri oslavách lunárneho Nového roka útočník pozabíjal strelnou zbraňou 11 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok