Spojené štáty vinia zo zrútenia dronu nad Čiernym morom Rusko, Moskva zapojenie popiera

ta3 TASR
14.3.2023 18:16

Nad Čiernym morom sa v utorok zrútil americký viacúčelový dron MQ-9 Reaper. Podľa americkej armády sa tak stalo potom, čo lietadlo v medzinárodnom vzdušnom priestore zrazilo ruské bojové lietadlo Su-27. Rusko to poprelo a uviedlo, že dron spadol v dôsledku neopatrného manévrovania.

Washington zničenie amerického bezpilotného lietadla pripisuje nebezpečnému konaniu ruskej strany a ministerstvo zahraničia Spojených štátov si kvôli incidentu predvolalo ruského veľvyslanca v krajine.

Americká armáda uviedla, že dve ruské stíhačky vykonávali manéver s cieľom dron odchytiť, pričom jedna z nich narazila do jeho vrtule. Američania následne svoje poškodené bezpilotné lietadlo nechali spadnúť. Ruské lietadlá podľa americkej armády už pred kolíziou vypúšťali na dron palivo, zrejme v snahe poškodiť ho alebo mu znemožniť orientáciu, a nalietavali pred neho.

Ruské ministerstvo obrany toto obvinenie poprelo a uviedlo, že jeho stíhačky sa nedostali s americkým dronom do kontaktu. Podľa Moskvy dron prešiel do nekontrolovateľného letu so stratou výšky a narazil na vodné hladiny. Ministerstvo tiež oznámilo, že incident sa odohral blízko Krymu okolo 9:30 moskovského času (7:30 SEČ). Tento ukrajinský polostrov Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo.

Pentagón uviedol, že ruská stíhačka zrejme pri kolízii tiež utrpela škody. Zničený americký dron podľa neho Rusi nezískali.

Americká diplomacia uviedla, že je v priamom kontakte s vysoko postavenými ruskými činiteľmi, aby im ohľadom utorkového incidentu dala najavo svoj nesúhlas. Incident nad Čiernym morom sa odohral v čase nebývalého napätia vo vzťahoch s Moskvou kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.


Pozrite si aj vyjadrenie bezpečnostného analytika Radovana Braníka, ktorý povedal, ako môže incident vyeskalovať súčasnú situáciu:

Viac k tejto téme povedal aj poslanec Národnej rady SR Martin Klus:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok