EK navrhla zmeny na trhu s elektrinou, chce viac dlhodobých zmlúv a pevných cien

ta3 čtk
14.3.2023 14:55

Dodávatelia elektrickej energie budú mať povinnosť ponúkať klientom v Európskej únii rôzne varianty kontraktov, vrátane zmluvy s pevnou cenou elektriny. Mal by sa tiež zvýšiť podiel dlhodobých zmlúv prispievajúcich k cenovej stabilite. Počíta s tým návrh úpravy energetického trhu, ktorý dnes predstavila Európska komisia (EK). Jej cieľom je predísť opakovaniu minuloročného rekordného zdražovania elektriny.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Dopadu cenových výkyvov na obyvateľa a firmy má predísť povinné uzatváranie takzvaných rozdielových zmlúv pri verejnej podpore investícií do výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra. Tento krok by mal tiež znížiť vplyv ceny plynu na cenu elektriny bez toho, aby zmenil niektorými štátmi kritizovaný princíp jej tvorby. Aby návrh nadobudol účinnosť, musia ho schváliť členské štáty a Európsky parlament.

Európsky blok začal reformu trhu chystať vlani v lete, keď sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a ďalších faktorov zvýšili rekordne ceny plynu aj na ne naviazané ceny elektriny. Časť krajín vrátane Francúzska, Španielska či Grécka odvtedy presadzuje zmenu výpočtu cien elektriny a jej prispôsobenie rastúcemu podielu obnoviteľných zdrojov. Mnoho ďalších štátov na čele s Nemeckom či Holandskom však hovorí len o krátkodobom cenovom výkyve a varuje pred výraznými zásahmi do trhu, ktorý dlhé roky fungoval.

Utorkový návrh komisie plyn ani ďalší fosílny zdroj uhlia zo systému tvorby cien priamo nevylučuje. Počíta však s posilnením vplyvu lacnejších zdrojov - ako je solárna, veterná či jadrová energia - prostredníctvom dlhodobých kontaktov. Okrem zmlúv o nákupe elektriny známych pod anglickou skratkou PPA medzi súkromnými subjektmi to budú najmä dvojcestné rozdielové kontrakty (CFD). Tie uzavrie štát alebo iný verejný subjekt s výrobcom elektriny, ktorý si robí nárok na verejnú podporu. Zmluva zaistí odberateľom dlhodobú pevnú cenu elektriny. Ak sa jej trhová cena zvýši, môže štát nadbytočné príjmy rozdeliť medzi spotrebiteľov, ak naopak klesne, doplatia výrobcovi rozdiel od ceny stanovenej v zmluve.

"Tieto dva nástroje budú kľúčom k zvýšeniu stability a predvídateľnosti nákladov na energie v celej EÚ, budú preto zohrávať zásadnú úlohu v posilnení konkurencieschopnosti EÚ," vyhlásila eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Únijné krajiny sa vlani za českého predsedníctva zhodli na súbore dočasných krízových opatrení vrátane zastropovania cien plynu. Komisia chce teraz dať štátom možnosť obmedzovať ceny elektriny v čase ich kritického rastu. Tento mimoriadny stav by mala vyhlasovať sama exekútíva Únie.

Návrh počíta okrem iného aj s tým, že si klienti budú môcť u všetkých dodávateľov vyberať z viacerých variantov zmlúv a vždy budú mať k dispozícii kontrakt s fixnou cenou. Mali by dostať aj právo predať do siete nespotrebovanú elektrinu, ktorú vyprodukujú napríklad ich solárne panely. Štáty by tiež mali určiť dodávateľov poslednej inštancie, ktorí zabezpečia odberateľom elektrinu v prípade núdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok