Rokovania o predĺžení obilnej dohody podľa OSN pokračujú. Rusko chce 60 dní, Kyjev 120

ta3 čtk
14.3.2023 13:26

V Ženeve dnes pokračujú rokovania o predĺžení obilnej dohody umožňujúcej vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii, uviedli OSN a Turecko. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško predtým podľa agentúry TASS uviedol, že dohoda umožňujúca vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov bola predĺžená o 60 dní. Nemenovaný vysoko postavený ukrajinský vládny predstaviteľ následne agentúre Reuters povedal, že Kyjev bude trvať na predĺžení o 120 dní.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
TASR

Dohoda bola predĺžená na 120 dní v novembri a jej platnosť vyprší v sobotu. Ak proti tomu Rusko alebo Ukrajina nevznesú námietky, platnosť sa predĺži automaticky. Rusko ale ohľadom dojednania dáva dlhodobo najavo nespokojnosť a požaduje väčšiu podporu pre vývoz svojich potravín a hnojív. O predĺžení o 60 dní hovorili zástupcovia Moskvy už po pondelkovom rokovaní.

"Dohodu sme skutočne predĺžili - o 60 dní," citovala agentúra TASS Gruška. Predstavitelia OSN sa k tomu nevyjadrili a podľa Reuters nie je jasné, ako by mohla byť predĺžená iba o polovičnú dobu.

"Dohodu budeme prísne dodržiavať," povedal potom ukrajinský predstaviteľ, ktorý si neželal uviesť svoje meno. Podmienky podľa Kyjeva jasne uvádza, že dohodu možno predĺžiť minimálne o 120 dní. Pokiaľ má jedna zo strán záujem o skrátenie tejto doby, bude potrebné vyjednať jej úpravu.

"OSN urobí všetko pre to, aby zachovalo integritu dohody a zabezpečilo jej pokračovanie. Konzultácie so všetkými stranami pokračujú na všetkých úrovniach," uviedol podľa agentúry AFP hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA), ktorého šéf vedie rokovania.

Dohoda uzavretá vlani v auguste umožnila obnovenie vývozu obilia a ďalších poľnohospodárskych plodín z ukrajinských prístavov na pobreží Čierneho mora, ktoré zablokovalo Rusko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok