Podľa Štokholmu stúpla pravdepodobnosť vstupu Fínska do NATO pred Švédskom

ta3 čtk
14.3.2023 11:56

Pravdepodobnosť, že Fínsko vstúpi do Severoatlantickej aliancie skôr ako Švédsko, vzrástla. Vyhlásil to švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa Kristerssona je ale len otázkou času, kedy sa aj Švédsko stane členom aliancie.

Maďarsko ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO zrejme 7. decembra
TASR/AP

Švédsko a Fínsko o vstup do NATO požiadali vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich prijatie musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín aliancie; zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka.

Zatiaľ čo v prípade Budapešti by to nemal byť problém, Ankara má najmä voči Švédsku výhrady a kritizuje Štokholm za to, že podľa nej poskytuje útočisko kurdským radikálom a odporcom islamu nebráni vo verejných protimoslimských prejavoch.

Podľa dnešného vyjadrenia Kristerssona je z pohľadu Turecka Švédsko naďalej problematickejšou krajinou ako Fínsko. "Pravdepodobnosť, že (k pripojeniu Švédska a Fínska k NATO) dôjde v odlišnú dobu, stúpla," povedal predseda švédskej vlády na tlačovej konferencii v Štokholme pred cestou na návštevu Nemecka. "Otázkou však nie je, či sa Švédsko stane členom NATO, ale kedy sa ním stane," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok