Ochrana Ukrajiny podľa DeSantisa nie je kľúčovým národným záujmom USA

ta3 čtk
14.3.2023 08:33

Floridský guvernér a potenciálny republikánsky kandidát v nasledujúcich prezidentských voľbách Ron DeSantis vyhlásil, že ochrana Ukrajiny nie je životne dôležitým národným záujmom Spojených štátov. Vojnu pritom označil za "územný spor medzi Ukrajinou a Ruskom". DeSantis to uviedol v odpovedi na otázky moderátora stanice Fox News Tuckera Carlsona. Podobne na rovnaké otázky reagoval aj republikánsky exprezident Donald Trump, ktorý sa chce v roku 2024 opäť usilovať o Biely dom.

Ochrana Ukrajiny podľa DeSantisa nie je kľúčovým národným záujmom USA
AP Photo/Phil Sears

"Spojené štáty majú mnoho životne dôležitých národných záujmov - ochranu našich hraníc, pripravenosť našej armády, energetickú bezpečnosť a nezávislosť, vyvažovanie ekonomickej, kultúrnej a vojenskej moci čínskej komunistickej strany. Ďalšie zaplietanie sa do územného sporu medzi Ukrajinou a Ruskom jedným z nich nie je," uviedol DeSantis.

Administratíva demokratického prezidenta Joa Bidena podľa DeSantisa dala Ukrajine "bianko šek" pokiaľ ide o financovanie konfliktu tak dlho, ako bude potrebné bez toho, aby pritom jasne definovala ciele a stanovila zodpovednosť. To podľa guvernéra odpútava pozornosť od najnaliehavejších problémov USA.

DeSantis sa domnieva, že "mier by mal byť objektívny", a je proti tomu, aby Spojené štáty na obranu pred ruskými inváznymi vojskami poskytli Ukrajine stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu.

DeSantisova odpoveď sa zhoduje s vyjadrením bývalého republikánskeho prezidenta Trumpa, ktorý si v mnohých republikánskych prieskumoch vedie lepšie ako jeho stranícki kolegovia v Kongrese, ktorí podporili pomoc Ukrajine. Podľa stanice NBC News to signalizuje, že medzi republikánmi narastajú izolacionistické nálady, čo zrejme bude jednou z kľúčových tém v nadchádzajúcich primárkach. Trump na rovnakú otázku Fox News, či postavenie sa Rusku je životne dôležitým strategickým národným záujmom USA, odpovedal: "Nie, ale pre Európu áno. Pre Spojené štáty nie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok