Analytička Globsecu: Imponujú nám silní vodcovia. Slušnosť a pravdivosť pôjde pred voľbami bokom

ta3/Nicolette Ftáčková
15.3.2023 10:00

Kým Západ po konci studenej vojny prestal s informačnými operáciami, Rusi v nich pokračovali. Aj to je podľa senior analytičky z Globsec Kataríny Klingovej dôvodom, prečo sa na Slovensku darí kremeľskej propagande. V rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, či Slovensku hrozí autokracia, prečo sa časť politikov stala hviezdami dezinformačných portálov, a ako Slováci uverili domácej liečbe rakoviny.

Analytička Globsecu: Imponujú nám silní vodcovia. Slušnosť a pravdivosť pôjde pred voľbami bokom
Archív Kataríny Klingovej

Kde sa darí hoaxom?

Badať v Česku vďaka tomu zákonu zníženie hoaxov a nepravdivých správ?

Myslím si, že nikto nevie kvantifikovať, koľko dezinformácií sa šíri v slovenskom priestore a koľko v českom. Keď sa pozrieme na prieskumy verejnej mienky, vidíme, že v Česku sa nachádza menej respondentov náchylnych na konšpiračné teórie. Napríklad sme sa pýtali na konšpiračné teórie v súvislosti s tajnými spolkami a či demokracia existuje alebo nie. 54 % slovenských respondentov tomuto verilo, v Česku to bolo okolo 30 %, čiže takmer o polovicu menej. Česi však majú rýchlejšie súdy, možno že aj prokurátori sú proaktívnejší. Už len to, že šíritelia neprávd sú tam odsudzovaní dáva signál ďalším aktérom, že ak by sa rozhodli konať ako oni, mohli by skončiť pred súdom a také konanie nie je beztrestné.

Na ktorej sociálnej platforme sa darí dezinformáciám najviac? Máte nejaké štatistiky?

Presné štatistiky nemáme. Najväčší zásah, čo sa týka užívateľov, je však stále na Facebooku. Dobre spracovaný naštylizovaný hoax, ktorý hrá na city, môže mať obrovský výtlak. Problematický je tiež Youtube, pretože sociálne platformy nemajú dostatočný počet vlastných fact-checkerov (pozn. red. kontrolóri pravdivosti zdieľaných údajov), aby mazali problematický obsah. Dosť veľké podhubie dezinformátorov je aktívnych na Telegrame. Ľuboš Blaha potom, ako bol zablokovaný na Facebooku, v podstate prešiel na Telegram a buduje si tam sieť fanúšikov.

Ako sú na tom sociálne platformy Instagram a TikTok? Je staršia generácia náchylnejšia na dezinformácie v porovnaní s mladšou?

Vidíme, že starší ľudia nemajú také digitálne zručnosti ako mladí. Často si neuvedomujú ako fungujú algoritmy, že sa môžu dostať preklikaním a lajkovaním príspevkov do informačnej bubliny, kde sa im budú zobrazovať polarizačné naratívy. Niekedy by im rodinní príslušníci mohli tie profily trošku prečistiť. 

U mladých však býva problém s tým, že sú zahltení informáciami. Konzumujeme ich veľmi povrchne. Čítame clickbaitove nadpisy, ktoré mnohokrát nie sú pravdivé. Zdieľame články bez toho, aby sme si ich prečítali a skontrolovali, či informácie v článku sú pravdivé, či autor existuje a multimediálny obsah je použitý v dobrom kontexte. Problémom je, a to sa týka všeobecne školstva, že mladí ľudia nepoznajú dejiny a neučia ich kriticky myslieť. Z našich prieskumov verejnej mienky vyšlo, že 20 % Slovákov nevie, kto je Jozef Tiso. Potom sa čudujeme, prečo nám tu rastie podpora pre krajne pravicové strany.

Čo bude témou Globsec Forum 2023. Aké diskusie a trendy môžeme očakávať?

Medzi hlavné témy Globsec fóra budú patriť vojna na Ukrajine - ako môžeme pomáhať Ukrajincom v ich boji za demokraciu a slobodu. Ale aj to, ako Európa potrebuje budovať svoju odolnosť, sebestačnosť a kapacity, aby vedela čeliť rôznym konvenčným alebo nekonvenčným útokom. Mnoho diskusií sa bude sústrediť na zmiernenie dopadov vojny, ale aj naštartovanie potrebných reforiem. Každá kríza je príležitosťou pre sebareflexiu a zmenu. Dôležitou témou bude dopad umelej inteligencie a sociálnych platforiem na našu demokraciu a spoločnosť. 

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok