Analytička Globsecu: Imponujú nám silní vodcovia. Slušnosť a pravdivosť pôjde pred voľbami bokom

ta3/Nicolette Ftáčková
15.3.2023 10:00

Kým Západ po konci studenej vojny prestal s informačnými operáciami, Rusi v nich pokračovali. Aj to je podľa senior analytičky z Globsec Kataríny Klingovej dôvodom, prečo sa na Slovensku darí kremeľskej propagande. V rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, či Slovensku hrozí autokracia, prečo sa časť politikov stala hviezdami dezinformačných portálov, a ako Slováci uverili domácej liečbe rakoviny.

Analytička Globsecu: Imponujú nám silní vodcovia. Slušnosť a pravdivosť pôjde pred voľbami bokom
Archív Kataríny Klingovej

Politici influencermi

Hoaxy nešíria len občania, ale čo je horšie, aj verejní činitelia. Myslíte si, že vytvorením nepravdy a jej následným šírením v online svete si politici môžu pritiahnuť na svoju stranu určitú skupinu občanov?

Samozrejme. Videli sme to už v politickej kampani pred voľbami v roku 2020 a vidíme to aj teraz. Napríklad, v rokoch 2016-17, rôzne krajne pravicové strany mali niekoľko kanálov na sociálnych sieťach. Snažili sa intenzívne komunikovať s ľuďmi z odlišných vekových kategórií a regiónov. Byť akoby, čo najbližšie k občanom a odpovedať na ich potreby. 

V posledných rokoch niektoré politické strany dávajú vyššie na kandidátky svojich členov, ktorí majú obrovský výtlak na sociálnych sieťach. Dokážu osloviť šírením polarizujúcich naratívov a dezinformácií široké publikum. Sledujeme, že časť politických predstaviteľov sa stala hviezdami rôznych dezinformačných portálov, dávajú im exkluzívne rozhovory. Samozrejme, vedia prečo to robia a za akým účelom. Ide o snahu dostať sa k moci a zarobiť si. Akonáhle sa dostanete do parlamentu, máte zaručený celkom slušný plat a politickej strane štát preplatí náklady na politickú kampaň.

Očakávate teda, že v predvolebnom období vzrastie počet dezinformácií?

Áno. Bohužiaľ, bude sa to stupňovať. Veľa politických strán má čo stratiť alebo aj získať. Slušnosť a pravdivosť výrokov pôjde bokom. Nie sú to len krajne pravicové strany, ale vidíme, že mnoho politických strán si predpláca reklamy na dezinformačných portáloch. Minulý rok jedno médium odhalilo kauzu, že za rok 2021 hnutie Sme rodina minulo vyše 70-tisíc eur na rôzne promo články na dvoch takýchto portáloch, ktoré boli zablokované Národným bezpečnostným úradom (NBÚ). Svedčí to aj o politickej kultúre, v ktorej žijeme.

Jedným z veľkých hoaxov boli prípady fiktívnych povolávacích rozkazov, ktoré mali Slovákom prichádzať do schránok. Šíreniu napomáhali aj niektorí verejní činitelia. Je na mieste sprísniť zákony a tvrdšie trestať autorov alebo aj šíriteľov, ktorí chcú destabilizovať spoločnosť?

Týmto hoaxom sa už zaoberá NAKA, takže nejaké základné páky na dezinformátorov máme. Samozrejme, je tu veľký priestor na zlepšenie. To, ako je zadefinovaná poplašná správa - tá definícia potrebuje upresnenie. Čo je vlastne poplašnou správou, aká veľká časť obyvateľstva musí byť zasiahnutá. Ako veľmi musí byť vážne nebezpečenstvo, aby orgány v trestnom konaní mohli proaktívnejšie konať. Oni konajú, len definícia je veľmi vágna. Mnohokrát sa môže stať, že prídete na súd a sudca vás pošle domov, lebo on chápe tú definíciu iným spôsobom a nemyslí si, že dezinformácia spĺňa podmienky poplašnej správy.

Okrem upresnenia definície poplašnej správy, aké zmeny by sa mali vykonať, aby bolo ľahšie potrestať dezinformátorov?

Je dôležité, aby sa novelizoval kybernetický zákon, ktorý dal určité právomoci NBÚ. Bolo by tiež dobré zadefinovať, čo je dezinformácia, pretože tento pojem sa nenachádza v našom trestnom zákonníku. Vidíme však, že v Českej republike to ide. Možno by sme sa mohli inšpirovať len našim susedom. Bolo tam niekoľko prípadov, keď ľudia boli odsúdení za šírenie dezinformácií a nenávistných prejavov na niekoľko mesiacov. Prípadne, dostali veľkú pokutu vo výške približne 250-tisíc českých korún. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok