Nie je ryža ako ryža: Poradíme vám, ako jednotlivé druhy pripravovať a s čím ich podávať

TA3/zm
21.3.2023 08:00

Ryžu jedávajú ľudia po celom svete. No pre každý kút je typický iný druh. Talianska ryža je úplne iná ako tá, ktorá sa používa napríklad v indickej, thajskej či ázijskej kuchyni. No takmer každý typ už zoženiete aj u nás, preto je dobré naučiť sa jej vhodnosť pre jednotlivé jedlá.

Nie je ryža ako ryža: Poradíme vám, ako jednotlivé druhy pripravovať a s čím ich podávať
Freepik

Ak ste doteraz rozlišovali ryžu len guľatozrnnú a dlhozrnnú, rozšírte si svoje gastro obzory. Toto je veľký ryžový prehľad s vhodnými jedlami, ktoré z daných typov môžete pripraviť.

Jazmínová ryža

Ak vidíte dlhé zrniečka, s veľkou pravdepodobnosťou ide o jazmínovú ryžu. Je typická pre ázijskú kuchyňu, najmä oblasť Thajska. Pred varením je dôležité jej prepláchnutie, ktorým ju zbavíte nadbytočného škrobu. Ak ju servírujete k originálnym thajským jedlám, ktoré sú samé o sebe korenisté, nemali by ste ju soliť.

Arborio

Tento typ ryže je dobre známy aj u nás, najmä ak pripravujete pravé talianske rizoto. Vďaka arborio ryži dosiahnete krémovú konzistenciu, pretože má vysoký podiel škrobu. Aj preto sa pred varením nezvykne preplachovať a pripravuje sa trochu inak ako sme v slovenskej kuchyni zvyknutí. Nezalievajte ju naraz, neprikrývajte pokrievkou, ale postupne prilievate vývar a neustále miešajte. Hotová je približne za 20 minút.

Ryža basmati

Tento druh ryže by mohol dostať aj prívlastok indická. Má dlhé zrniečka a po uvarení je sypká. Basmati patrí medzi tie najkvalitnejšie typy ryže na svete. Pred prípravou ju preplachujte v sitku dovtedy, kým nebude voda priezračná. Ak ju chcete uvariť podľa originálnej receptúry, mala by pred tým, ako zapnete sporák, ležať len tak vo vode polhodiny. Potom sa má pridať do trojnásobku osolenej vriacej vody v pomere k množstvu ryže. Nebudete ju teda zalievať, ako sme väčšinou zvyknutí. Varte následne 5 minút, vypnite sporák, ale pod pokrievkou nechajte ryžu dôjsť ďalších 15 minút.   

Čierna ryža

S prípravou čiernej ryže si nemusíte robiť až také starosti, ako skôr s jej servírovaním. Nepodáva sa ako bežná príloha, zvykne sa primiešavať do šalátov. Ak ju chcete ako hlavný chod, zmiešajte ju s klasickou ryžou, ktorá bude uvarená oddelene. Hoci sa varí rovnako, v pomere na diel ryže dva diely vody, je dobré variť každý druh v extra hrnci. Po uvarení má tmavofialovú farbu a jemnú orieškovú príchuť.

Divoká ryža

Hnedá farba naznačuje, že ide o divokú ryžu, ktorej sa hovorí tiež indiánska. V skutočnosti ide o semená istého druhu trávy z močiarov, takže má oproti bežnej ryži iné nutričné hodnoty. A treba povedať, že výrazne diétnejšie, keďže obsahuje minimum sacharidov. Pred varením sa nepreplachuje a pridáva sa až do vriacej vody aspoň na 25 minút.

Ryža na sushi   

Na aké jedlo sa tento druh ryže hodí je celkom jasné. Sushi potrebuje celkom inú konzistenciu ako iní jedlá. Táto ryža je lepkavá a zrniečka držia po hromade. Pomer 1:2 ostáva, ale dokonalú ju získate zvyčajne len prípravou v ryžovare. Po dovarení by sa mala preložiť do misky, ochutiť a nechať odpočívať pod utierkou.

Témy: jedlo ryža
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok