Chyby pri príprave talianskeho rizota: Vďaka týmto radám ho už nikdy nepokazíte

TA3/zm
13.3.2023 08:00

Naše slovenské rizoto má od toho talianskeho poriadne ďaleko. No pri jeho príprave často používame nesprávny postup.

Chyby pri príprave talianskeho rizota: Vďaka týmto radám ho už nikdy nepokazíte
Pexels

Dobre pripravené talianske rizoto by malo byť krásne krémové. Na dosiahnutie želanej konzistencie však treba dodržať zopár krokov. Je pri tom jedno, či sa chystáte pripravovať hríbové, hráškové, tekvicové, alebo akékoľvek iné. Základné body ostávajú vždy rovnaké.

Začnite maslom

Na pravé talianske rizoto nemôžete použiť akúkoľvek ryžu, ale špeciálnu, ktorá sa u nás predáva pod názvom Arborio. Ak zvolíte iný druh, už od začiatku prípravy nebude všetko tak, ako by malo. Zrnká ryže zvykneme najskôr orestovať na oleji a až potom zalievať. Zmeňte však olej za studené maslo, aj takýto detail vo finále pridá na krémovosti.

Vývar postupne

Po pár minútach restovania by sa mala ryža začať zalievať vývarom. Nič neurýchlite, ak ho nalejete do panvice alebo hrnca naraz. Pravý postup je o postupnom prilievaní a neustálom miešaní ryže. Mnohí Taliani dokonca do vývaru postrúhajú parmezán alebo iný podobný syr.

Opatrne s vínom

Do talianskeho rizota sa pridáva aj biele víno. Nemali by ste ho však vmiešať do celej zmesi, ale urobiť v strede ryže jamku, tam naliať trochu vína a počkať, kým sa samo odparí. Vďaka tomu nebude rizoto kyslé, ale nasaje vínovú arómu.  

Ako dlho variť

Podobne ako pri cestovinách, aj pri rizote platí, že by sa malo podávať al dente. Teda ani tvrdé, ani mäkké, ale niečo medzi tým. Ideálna doba varenia rizota je preto približne 18 až 20 minút.      

Neservírujte ihneď

Keď sa rizoto dovarí, so servírovaním ešte chvíľu počkajte a nechajte ho pod pokrievkou odpočívať dve-tri minúty. Z ryže sa uvoľní škrob a aj to podporí krémovú konzistenciu.

Témy: jedlo rizoto
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok