Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných

ta3/Milan Špak
17.3.2023 00:00

Lyžiarska sezóna sa pomaly chýli ku koncu. To znamená, že sa blíži obdobie, počas ktorého si prídu na svoje milovníci turistiky. Slovenské veľhory ponúkajú množstvo chodníkov, trás a výstupov. Pozrite si zaujímavé tipy na výlety vo Vysokých Tatrách či už ide o výjazdy lanovkou, alebo turistické výstupy.

Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných
TASR - Oliver Ondráš

Rysy 

Výstup na Rysy je náročný, no aj napriek tomu je jeden z najobľúbenejších v celých Tatrách. Ako píše turistický portál Hor sa na hory, Rysy majú dva vrcholy tesne vedľa seba, ten o štyri metre nižší tvorí hranicu s Poľskom, susedný vyšší vrch je na slovenskej strane.

Túra sa začína na Štrbskom plese alebo na zastávke električky, odkiaľ sa pokračuje na Popradské pleso. Tam je vhodné načerpať sily, pretože nasledujúci úsek je už podstatne komplikovanejší. Cesta pokračuje k Chate pod Rysmi, ktorá sa nachádza pod vrcholom. Po zdolaní aj poslednej časti celej trasy sa turistom naskytnú úchvatné výhľady na celé Tatry.

Celková dĺžka túry predstavuje 18,6 kilometra a zvládnuť sa dá do sedem a pol hodiny. Do tohto času, samozrejme, nie sú zarátané prestávky. Aj napriek tomu, že ide o pomerne ťažký výstup, ktorý zahŕňa aj úseky s reťazami, bývajú Rysy predovšetkým v lete plné turistov.

Veľká Svišťovka

Ďalším z vrcholov, ktorý sa teší popularite turistov je Veľká Svišťovka. Vyznačuje sa charakteristickým vzhľadom, ktorý pripomína skôr kamenisto-trávnatú kopu. Po absolvovaní stredne náročného výstupu sú odmenou výhľady do Doliny Kežmarskej Bielej vody, Podtatranskej kotliny, na hrebeň Belianskych Tatier, Zelené pleso aj Lomnický či Jahňací štít.

Na Svišťovku vedú dve trasy. Prvá je z Chaty pri Zelenom plese, druhá zo Skalnatého plesa. To, ako sa dostať na tieto dve miesta, sme uviedli už vyššie. Pod vrcholom sa nachádza Sedlo pod Svišťovkou, kadiaľ prechádza Tatranská magistrála. Z Brnčalky výstup trvá do dvoch hodín, zo Skalnatého plesa do 80 minút.

Kriváň 

Túra na desiaty najvyšší štít Tatier je náročná na čas aj fyzickú kondíciu. Najčastejšie sa začína na Štrbskom plese, odkiaľ sa pokračuje na Jamské pleso, píše portál Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Tam sa trasa napája na chodník smerom na samotný Kriváň.

Výstup nie je komplikovaný z technického hľadiska, je však zdĺhavý. Navyše, z Rázcestia pri Jamskom plese musia turisti prekonať približne tisíc výškových metrov. Tým, ktorí to zvládnu, sa naskytnú výhľady na Západné, Vysoké aj Nízke Tatry. Bez prestávok túra trvá niečo málo cez sedem hodín.

Jahňací štít 

Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách uzavrieme najdlhšou túrou v tomto zozname. Jahňací štít má výšku 2230 metrov a na východnej strane uzatvára hlavný tatranský hrebeň, uvádza web vysoketatry.sk. Prvým bodom trasy je cesta k Chate pri Zelenom plese. Odtiaľ sa začína výstup na štít. Späť sa je možné vrátiť len po tej istej trase.

Z vrcholu Jahňacieho štítu je vidieť na Lomnický a Ľadový štít, do doliny Kežmarskej Bielej vody, na hrebeň Belianskych Tatier aj na pohorie Spišská Magura. Táto pomerne náročná túra, ktorá nie je vhodná pre deti, zaberie približne osem až deväť hodín.

Strana 3 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok