Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných

ta3/Milan Špak
17.3.2023 00:00

Lyžiarska sezóna sa pomaly chýli ku koncu. To znamená, že sa blíži obdobie, počas ktorého si prídu na svoje milovníci turistiky. Slovenské veľhory ponúkajú množstvo chodníkov, trás a výstupov. Pozrite si zaujímavé tipy na výlety vo Vysokých Tatrách či už ide o výjazdy lanovkou, alebo turistické výstupy.

Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných
TASR - Oliver Ondráš

Vodopád Skok

Ďalšiu jednoduchú túru, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi, je možné absolvovať k Vodopádu Skok. Ide o 25 metrov vysoký vodopád v Mlynickej doline v západnej časti Vysokých Tatier, píše portál Planet Slovakia. Nachádza sa vo výške približne 1800 metrov nad morom.

Túra sa začína na Štrbskom plese, odtiaľ treba nasledovať žltú turistickú značku. Terén a samotný výstup je nenáročný. Ako uvádza Planet Slovakia, skúsenejší turisti môžu pokračovať v stúpaní k Plesu nad Skokom a vychutnať si výhľad na Mlynickú dolinu. Je potrebné absolvovať traverz po skalnej plošine, ktorý vie byť nebezpečný, a preto je tento úsek zabezpečený reťazou. Cestu zo Štrbského plesa k Vodopádu Skok a späť by ste mali zvládnuť do troch hodín.

Popradské pleso

Tatranskú klasiku predstavuje aj prechádzka k Popradskému plesu. Jednoduchá trasa k nemu je prístupná celoročne. Popradské pleso je s rozlohou necelých sedem hektárov štvrtým najväčším v Tatrách.

Túra k jazeru sa začína z dvoch východiskových bodov. Prvým je zastávka električky, odkiaľ vedie asfaltová cesta. Terén je tak vhodný aj pre cyklistov či rodičov s kočíkmi. Druhým bodom je Štrbské pleso. Súčasťou tejto trasy je aj náučný chodník. Oboma variantami sa k Popradskému plesu dostanete do 90 minút.

Pri plese je možné sa občerstviť v dvoch chatách. Tí, pre ktorých je táto lokalita východiskovým bodom pre náročnejšie túry, sa môžu ubytovať v Horskom hoteli Popradské pleso. Vyráža sa odtiaľ napríklad na Kôprovský štít alebo Rysy.

Téryho chata 

Téryho chata je najvyššie položená tatranská chata s celoročnou prevádzkou a po Rysoch druhá najvyššie položená chata celkovo, informuje Tatry Portal. Leží v nadmorskej výške 2015 metrov. Nachádza sa v hornej časti Malej Studenej doliny pri Piatich Spišských plesách, píše oficiálna stránka chaty.

Túra je rozdelená na tri úseky. Východiskovým bodom je Starý Smokovec, odkiaľ sa treba dostať na Hrebienok. Odtiaľ sa pokračuje približne hodinu po červenej značke okolo Obrovského vodopádu k Zamkovského chate. Do cieľa sa následne dostanete po zelenej značke. V prípade, že sa rozhodnete celú trasu absolvovať "po vlastných" a nevyužijete možnosť vyviezť sa na Hrebienok lanovkou, celý výstup trvá 3 hodiny a 45 minút.

Okrem občerstvenia sa dá na Téryho chate aj ubytovať, nachádza sa tam 24 postelí. Základná cena ubytovania je 43,5 eura. Priamo z chaty sú výhľady na Lomnický a Pyšný štít. Z Téryho chaty je možné ďalej pokračovať cez Priečne sedlo na Zbojnícku chatu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok