Szalay o víruse HPV a prevencii: Šíria sa antivaxerské hoaxy, pediatri neočkujú deti

ta3/Alžbeta Múcsková
14.3.2023 00:00

Regióny Slovenska sa pridávajú k boju proti rakovine, ktorú spôsobuje HPV vírus. Očkovanie proti HPV vírusu už takmer rok preplácajú zdravotné poisťovne. O tom, prečo je vakcinácia dôležitá a ako proti rakovine bojujú samosprávy, odpovedal riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja doktor Tomáš Szalay.

Szalay o víruse HPV a prevencii: Šíria sa antivaxerské hoaxy, pediatri neočkujú deti
ta3

Dospelých nemá kto zaočkovať

Očkovanie proti HPV vírusu odporúčajú najmä na začiatku puberty. Prečo je práve tento vek ideálny? Môžu sa ľudia dať zaočkovať aj v útlom detstve alebo neskôr v dospelosti?

Návod na použitie lieku hovorí, že touto vakcínou sa osoby môžu očkovať od deviatich rokov. Plne hradené je to iba v dvanástich rokoch (prvá dávka očkovacej látky musí byť podaná medzi dňom 12. narodenín a dňom, ktorý predchádza 13. narodeninám, druhá dávka o pol roka, pozn. red.). Toto obdobie je ideálne pre to, že predchádza pohlavnému životu dieťaťa. Je tam relatívne nízka pravdepodobnosť, že už je infikované niektorým z typov HPV vírusu. 

Čím neskôr sa osoba očkuje, tým je väčšia pravdepodobnosť, že už niektorý z tých podtypov vírusu má. V takom prípade ich vakcína nevylieči, iba predchádza infekcii ostatnými typmi. Je pravdou, že od približne 45 až 50 rokov je už na zváženie, či sa oplatí do očkovania investovať. Keď sme robili očkovacie dni v Bratislave, prišlo k nám relatívne málo tínedžerov. Pediatri ich už zaočkovali. Možno sme tomu prispeli aj našou komunikáciou.

Problém však mali ľudia v ranom dospelom veku, keď už nepatria k pediatrom a už ich nemá veľmi kto zaočkovať. Prípadne to môže spraviť gynekológ, no nie veľa z nich je v tejto téme aktívnych. Všeobecní lekári pre dospelých o tom nič nevedia. Pomerne dosť ľudí, ktorí sa za nami prišli zaočkovať, mali približne 20 až 30 rokov a nemali inú alternatívu. Sme radi aj za týchto pacientov, ten správny vek je však práve ten tínedžerský. 

Bol by som veľmi rád, keby sa vekové vymedzenie, v ktorom sa vakcína plne uhrádza, rozšírila na napríklad rozpätie od deväť do pätnásť rokov. Či už túto dvojdávkovú vakcínu dostane v deviatich, dvanástich alebo štrnástich rokoch je pre poisťovňu na konci dňa nepodstatné. Zaplatí za to iba raz. Pevne verím, že by sa to vymedzenie mohlo rozšíriť. Sú rodičia, ktorí to v dvanástich rokoch dieťaťa nestihli a v trinástich či štrnástich to už nemajú plne hradené a vzniká tak bariéra tohto očkovania. 

Nie je to lacná vakcína, najmä, keď ju treba podať v dvoch dávkach, od pätnástich rokov dokonca v troch, a je to teda aj zásah do rodinného rozpočtu. Bolo by dobré, keby na to vo väčšej miere prispievalo verejné zdravotné poistenie, pretože by v konečnom dôsledku poisťovne z toho profitovali. Budú tak mať menšie náklady na liečbu následkov.

Vakcína obsahuje 9 genotypov HPV vírusu. Identifikovaných je však vyše 150 typov vírusu. Ochráni ľudí toto očkovanie, alebo naďalej existuje riziko, že sa vírusom môžu nakaziť?

Výraznou mierou to zníži pravdepodobnosť ochorenia. Nie všetky z tých typov sú onkogénne. Niektoré sú spájané s rakovinou častejšie, iné menej. Na základe frekvenčnej analýzy sa urobila vakcína proti tým najčastejším typom, ktoré zahŕňajú vyše 90 percent prípadov. Výrazne to znižuje riziko, ale neznižuje ho na nulu. Okrem toho môže rakovina mať aj iné príčiny. Vakcína neznamená, že sa človek už nemusí venovať prevencii. 

Ak je človek zodpovedný, má chodiť na preventívne prehliadky. Ženy by mali každý rok navštevovať gynekológa, ale viac než dve tretiny žien to nerobia. Pri návštevách všeobecného lekára pre dospelých je tento údaj ešte horší. Aby sme predišli liečeniu nepríjemných stavov, treba chodiť na preventívne prehliadky.

Existujú ešte nejaké iné formy prevencie pred vírusom HPV?

V prvom rade zdravý životný štýl a všetko, čo k nemu patrí. Zdravá strava, dobrý spánok, pohyb, optimistické myslenie, lekárska prevencia a tak ďalej. Veľmi dôležitá je aj osveta, a to nemyslím cez hoaxové a konšpiračné stránky. Normálna osveta popularizuje zdravý životný štýl a starostlivosť o svoje zdravie, prípadne starostlivosť o svoju chorobu v prípade chronických ochorení. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Prevencia ako investícia

Na Slovensku sa od 1. mája 2022 môžu dať zaočkovať dievčatá a chlapci medzi 12. až 13. rokom života najmodernejšou vakcínou Gardasil 9 bezplatne, respektíve im to v plnej cene hradia poisťovne. Čo si myslíte o tomto kroku zo strany ministerstva zdravotníctva?

Pred vakcínou Gardasil 9 sme mali zaregistrovanú ešte jednu vakcínu, ktorá však posledný rok nebola dostupná. Hoci sme ju mali formálne kategorizovanú a deti sa ňou mohli očkovať, v skutočnosti nebola k dispozícii. Príchod novej vakcíny proti deviatim typom vírusu HPV vyriešil nedostatok tejto vakcíny, ktorá bola proti dvom typom.

Vnímam to veľmi pozitívne. Nevidím dôvod, prečo by sme nemali pre pacientov mať lepšiu a modernejšiu vakcínu. Náklad na očkovanie v porovnaní s tým, koľko stojí liečba rakoviny, je oveľa nižší. Problémom však je, že investícia do prevencie, ktorú urobíte z peňazí zdravotného poistenia teraz, vám prinesie benefity o 10 až 15 rokov. Manažment poisťovní je ale hodnotený na základe hospodárskych výsledkov konkrétneho roka.

To, že oni teraz minuli peniaze na prevenciu, ktorá prinesie benefit o 15 rokov, nevidia všetci. Bude to viditeľné o tých 15 rokov, ale tie manažmenty tam už dávno nebudú. Problém v štátnej poisťovni je ten, že uprednostňujú krátkozraké videnie a to, či budú na konci roka v pluse alebo v mínuse. Prevenciu musíme vnímať ako investíciu s dlhodobým zhodnotením, a nie ako míňanie peňazí.

Čo sa najnovších dát týka, pomohol tento krok v záujme o očkovanie proti HPV?

Určite áno. Vidno výrazný a významný nárast počtu zaočkovaných od mája minulého roku, a to na celom Slovensku, špeciálne v Bratislavskom kraji. A to nie vďaka nášmu očkovaciemu dňu. Tam sme zaočkovali okolo 500 či 600 ľudí. Je to tak pre to, že sme o tom rozprávali. Vzniklo povedomie a ľudia začali oslovovať aj svojich lekárov. Je výborné, že sa to zaradilo do úhrady, odstránila sa tak jedna z bariér dostupnosti tohto očkovania.

Zďaleka však nie sme na konci. Teraz sú zaočkovaní tí, ktorí to chceli a ktorí sa o tom dozvedeli. Potom sa však budeme musieť pýtať na to, čo ďalej. Ako dosiahnuť čísla, ktoré majú Dáni, Austrálčania, Rakúšania či Maďari, ktorí majú vyššiu mieru zaočkovanosti ako my? Ako pôsobiť na rodičov s deťmi, teda na cieľovú skupinu, a ako pôsobiť na lekárov?

Z dát sa javí, že veľká časť pediatrov vôbec neočkuje proti HPV. Nie že by mali málo zaočkovaných pacientov, ale nemajú žiadnych. Jedna tretina pediatrov očkuje poctivo, druhá tretina očkuje najmä iba dievčatá a zhruba jedna tretina neočkuje vôbec. Keby aj ostatní očkovali naplno, stále nedosiahneme také čísla, pokiaľ nezačneme pracovať aj s tými lekármi, ktorí neočkujú. Musíme zistiť, prečo ich neočkujú, kde je tá bariéra a prípadne to dať do hodnotiacich kritérií kvality práce, aby za to boli odmeňovaní. Ambícia dostať 80 až 90 percent zaočkovaných si bude vyžadovať ešte veľa práce.

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Ministerstvo zdravotníctva nič nerobí

Prostredníctvom viacerých aktivít sa slovenské regióny rozhodli aktívne bojovať proti rakovine spôsobenej vírusom HPV. Čo všetko môžu samosprávy spraviť, aby sa ľudia o tomto víruse dozvedeli čo najviac a dali svoje deti zaočkovať? 

Som hrdý na to, že aj v iných regiónoch idú opakovať to, čo sme spravili v Bratislave. Rád im v tom pomôžem a poskytnem skúsenosti. S regiónmi komunikujeme. Čia je to však úloha? Kto má túto prevenciu na Slovensku šíriť? Lekárov, samospráv, úradu verejného zdravotníctva, ministerstva zdravotníctva, mimovládneho sektora, ...? 

Ministerstvo zdravotníctva v tejto veci nič nerobí. Tej prevencie sa chytila samospráva, pretože tu nebola organizovaná a funkčná preventívna osvetová kampaň. Úrad verejného zdravotníctva a ministerstvo zdravotníctva si medzi sebou prehadzujú podporu zdravia. Na konci dňa to robia možno obaja, avšak veľmi slabo. Ujala sa toho teda samospráva. Súhlasí to s našou župnou stratégiou rozvoja zdravotnej starostlivosti v kraji. Nie je to niečo, čo sme si len tak vymysleli, je to strategický smer, ktorým chceme ísť. 

Všetci, ktorí to robia na úrovni samospráv a regionálnych úradov verejného zdravotníctva, to robíme charitatívne. Nemáme to uhrádzané štátom ani poistením. Nie je tu štátna preventívna politika, v ktorej by sme sa vedeli prihlásiť o grant. Toto všetko robíme z vlastných zdrojov, na vlastné náklady. Výkon lekárov a sestier platíme zo svojho. Vnímame to ale ako investíciu do prevencie. Nesťažujem sa, ale ľahšie by sa to robilo, keby na to boli alokované zdroje a keby mal štát záujem o to, aby to niekto robil. 

Odpovedal vám štát na túto situáciu, napríklad že by to chcel časom prebrať?

Neprekáža mi to robiť, potrebujem však stabilný zdroj financovania. S ministerstvom zdravotníctva sme sa pred týždňom stretli pri okrúhlom stole. Zaznela požiadavka, aby za každé nepovinné očkovanie poisťovňa zaplatila nejakú sumu. Keby sa to následne spočítalo, vysvitlo by, že sa to oplatí robiť. Poisťovne naznačili, že sú pripravené o tom sčasti diskutovať. Cítim, že to bude ešte dlhá a strastiplná cesta. 

Ako sme spomínali, už takmer rok prepláca očkovanie proti HPV vírusu zdravotná poisťovňa. Čo ak rodičia nestihnúť dať deti zaočkovať včas, pomôžu im neskôr samosprávy?

V prípade HPV túto vakcínu prepláca poisťovňa iba v dvanástom roku života. Všetci ostatní záujemcovia sú z tohto pohľadu akoby nepoistení a musia si v plnej výške zaplatiť vakcínu v lekárni. U dospelých ľudí je trojdávková schéma, a tak musia zaplatiť pomerne slušný obnos peňazí až trikrát. Im samospráva pomáha iba tak, že ich zaočkuje bez toho, aby museli zaplatiť výkon očkovania, čiže približne dvadsať eur.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok