Čínsky prezident Si Ťin-pching plánuje navštíviť Rusko, mal by sa stretnúť s Putinom

ta3 čtk
13.3.2023 10:18

Čínsky prezident Si Ťin-pching plánuje navštíviť Rusko, kde by sa mal stretnúť so svojím náprotivkom Vladimírom Putinom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. Si by podľa Reuters mohol do Ruska odcestovať už budúci týždeň. Čínske ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár nereagovalo a Kremeľ správu komentovať odmietol, napísala agentúra.

Putin a Si Ťin-pching spoločne  zintenzívnia boj proti hrozbám z Afganistanu
TASR/AP

Čína uvádza, že je pripravená sprostredkovať rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré vedú vojnu od minuloročnej februárovej invázie Ruska na Ukrajinu. Západ je k ponuke Pekingu skeptický vzhľadom na blízke vzťahy Číny a Ruska.

K rusko-ukrajinskému konfiktu sa Čína oficiálne stavia neutrálne - Peking odmietol ruský vpád na Ukrajinu odsúdiť, ale ho ani jasne nepodporil. Americkí predstavitelia nedávno opakovane varovali, že Peking zvažuje poskytnúť Moskve vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície.

Ruská agentúra TASS 30. januára napísala, že Putin pozval Sia na návštevu počas jari. Denník The Wall Street Journal minulý mesiac uviedol, že návšteva by sa mohla uskutočniť v apríli či začiatkom mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok