Si Ťin-pching chce z čínskej armády vybudovať veľký oceľový múr, modernizácia je vraj nevyhnutná

ta3
13.3.2023 07:33

Čínsky prezident Si Ťin-pching chce z čínskej armády vybudovať "veľký oceľový múr". Výdavky na armádu majú tento rok stúpnuť o 7,2 percenta. Si to v pondelok podľa agentúry DPA povedal na záver tohtoročného zasadnutia čínskeho parlamentu v Pekingu, na ktorom bol už v piatok jednomyseľne zvolený za hlavu štátu, a to na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
TASR/AP

Modernizácia armády je podľa Sia nutná, aby Čína mohla "účinne chrániť národnú suverenitu, bezpečnosť a rozvojové záujmy". Peking počíta s tým, že tento rok na ozbrojené sily vynaloží zhruba 1,35 bilióna jüanov, čo predstavuje ekvivalent 209 miliárd dolárov. To je stále asi trikrát menej ako na obranu dávajú Spojené štáty.

Si pred zhruba 3000 delegátmi tiež vyzval na "znovusjednotenie" s Taiwanom. Vzťahy by sa podľa neho mali rozvíjať "mierovou cestou", ale zároveň považuje za potrebné rozhodne odmietnuť "vonkajšie zasahovanie" a taiwanské "rozkladné aktivity" usilujúce sa o nezávislosť. Tentokrát ale Si nezopakoval slová o tom, že si Peking ponecháva možnosť prijať "všetky potrebné opatrenia".

Komunistická Čína ostrov s demokratickou vládou považuje za svoju provinciu a usiluje sa o zjednotenie s ním. Varuje tiež, že ak Taiwan vyhlási nezávislosť, vojensky proti nemu zasiahne. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle.

Taiwanská vláda v marci Pekingu odkázala, že by mal rešpektovať odhodlanie taiwanského ľudu týkajúce sa jeho suverenity, demokracie a slobody. Tunajší minister obrany Čchiou Kchuo-čcheng tiež uviedol, že jeho krajina nedovolí opakované provokácie zo strany Číny. Aj keď veria, že sa tak nestane, je podľa neho taiwanská armáda pripravená bojovať, pokiaľ to bude nutné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok