FOTO/VIDEO: Poznáme výhercov Oscarov 2023. Prestížnemu oceneniu panovala sci-fi komédia

ta3 čtk
13.3.2023 07:43

Tohtoročný 95. ročník cien americkej Akadémie filmového umenia a vied ovládla bláznivá sci-fi komédia Všetko, všade, naraz, ktorá bola vyhlásená za najlepší film uplynulého roka a pozbierala aj ďalších šesť zlatých sošiek. Štyri Oscary vrátane toho za najlepší zahraničný film si pripísali tvorcovia vojnovej drámy Na západe nič nového, ktorá sa natáčalo hlavne v Česku. Žiadny zo štyroch českých nominantov za prácu na tomto filme ale vo svojej kategórii nezvíťazil.

Snímka Všetko, všade, zrazu v uplynulých týždňoch dominovala sezóne amerických filmových cien a svoje víťazné ťaženie teraz korunovala tým vôbec najprestížnejším ocenením. Okrem Oscara za najlepší film má tento multižánrový pohľad aj sošku za strih a pôvodný scenár, filmová akadémia ocenila aj réžiu autorskej dvojice Daniel Kwan a Daniel Scheinert.

Originálny film navyše ovládol všetky herecké kategórie okrem tej za najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe, kde nemal svojho zástupcu. Podľa denníka Los Angeles Times sa stal iba tretím filmom, ktorý pozbieral tri herecké ocenenia. Doteraz mali tento úspech na konte len tvorcovia drám Električka zvaná túžba z roku 1951 a Televízna spoločnosť z roku 1976.

Hlavnú hrdinku Všetko, všade, naraz hrala Michelle Yeohová, ktorá sa stala prvou ázijskou víťazkou hlavnej ženskej hereckej kategórie v dejinách Oscarov. "Pre všetkých malých chlapcov a dievčatá, ktorí vyzerajú ako ja a pozerajú sa, toto je znamenie nádeje a príležitostí," uviedla pri preberaní zlatej sošky. "A dámy, nenechajte si nikdy od nikoho nahovoriť, že ste za zenitom," dodala 60-ročná rodáčka z Malajzie.

Všetko, všade, naraz je označované za trochu netradičného víťaza hlavnej oscarovej kategórie, kde o víťazstvo väčšinou bodujú drámy. Agentúra AP napríklad dáva tohtoročný výsledok do kontrastu s tým pred päťdesiatimi rokmi, keď si najprestížnejšie ocenenie odniesol film Krstný otec. "Všetko, všade, zrazu triumfoval s výrazne odlišným rozprávaním o skúsenosti prisťahovalcov. V jeho excentrickom príbehu rodiny čínskych imigrantov... sa miešajú sci-fi a alternatívne reality s námetom obyčajnej ženy a majiteľky práčovne," píše.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe vyhlásila americká akadémia Brendana Frasera, ktorý v 54 rokoch tiež premenil svoju prvú oscarovú nomináciu. Ikonickú sošku si odnáša za stvárnenie samotárskeho, obézneho učiteľa angličtiny v dráme Veľryba. Denník The New York Times (NYT) poznamenal, že tým vôbec najväčším víťazom 95. ročníka Oscarov je možno filmové štúdio A24, pod ktorého hlavičkou vznikali Veľryba aj Všetko, všade, naraz.

Pomerne dobre si viedla aj nová adaptácia románu Ericha Máriu Remarquea Na západne nič nového, ktorá sa podľa NYT so štyrmi oceneniami stala najúspešnejšou snímkou videotéky Netflix na Oscaroch. Okrem kategórie zahraničných filmov uspela aj v tých za najlepšiu hudbu, kameru a filmovú scénografiu.

Bez ocenenia však ostali štyria českí filmári, ktorí boli za svoju prácu na vojnovej dráme spoločne s kolegami nominovaní na Oscarov za zvuk (Viktor Prášil), masky (Linda Eisenhamerová) a vizuálne efekty (Viktor Müller a Kamil Jafar). V týchto kategóriách uspeli tvorcovia filmov Top Gun: Maverick, Veľryba a Avatar: The Way of Water. Aj po tohtoročnom vyhlásení víťazov tak pokračuje čakanie na nového českého držiteľa Oscara, ktoré trvá od 2008 a úspechu Markéty Irglovej s piesňou Falling Slowly.

Úplne bez ocenenia skončilo niekoľko filmov nominovaných v hlavnej kategórii vrátane čiernej komédie Duchovia Inisherinu, ktorá išla do slávnostného ceremoniálu s deviatimi nomináciami. Ani psychologická dráma Tár si neodniesla jediného Oscara, hoci mala nominácií šesť.

Cenu pre najlepší scenár podľa predlohy si odnáša Women Talking (Nech ženy prehovoria) o dileme skupiny žien žijúcich v náboženskej komunite, najlepším animovaným filmom vyhlásila akadémia Pinocchia Guillerma del Tora  a v kategórii celovečerných dokumentov bodoval Navalny o ruskom opozičnom predákovi Alexejovi Navaľnom. Najlepšou filmovou piesňou je Naatu Naatu z indického akčného filmu RRR.

Tieto aj ďalšie nominované piesne zazneli v priebehu tri a pol hodiny trvajúceho ceremoniálu, počas ktorého sa na pódiu Dolby Theatre v Los Angeles vystriedali aj popové hviezdy Rihanna a Lady Gaga či herecké legendy vrátane Salmy Hayekovej a Harrisona Forda, ktorý oznámil víťaza hlavnej kategórie. Vyvrcholenie sezóny filmových cien sa tentoraz zaobišlo bez viditeľných zádrhelov po tom, čo vlaňajší slávnostný večer vykoľajil fyzický útok herca Willa Smitha na moderátora za vtip o jeho manželke. Či sa filmovej akadémii podarilo zvrátiť klesajúci trend sledovanosti Oscarov, nebolo ihneď jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok