ANKETA: Štyri dni v práci, tri dni voľna. Slovákov sme sa pýtali, či by chceli kratší pracovný týždeň

ta3/Alžbeta Múcsková
13.3.2023 00:00

Niektoré krajiny sveta už otestovali štvordňový pracovný týždeň a diskusie o ňom prebiehajú aj v ďalších. Dokonca aj na Slovensku. Podľa štúdií by skrátený týždeň mal prispieť k produktivite i mentálnemu zdraviu zamestnancov. Pýtali sme sa, či by ho Slováci chceli zaviesť aj u nás.

home office práca z domu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Medzi krajiny, ktoré si skrátený pracovný týždeň vyskúšali, patrí aj Veľká Británia. Spoločnosti tam zaviedli permanentný štvordňový pracovný týždeň, ktorý však nemá dopad na platy zamestnancov. Podporovatelia štvordňového týždňa tvrdia, že päťdňový pracovný týždeň, ktorý teraz využíva väčšina štátov sveta, je zastaralý. Kratší pracovný týždeň by mal viesť aj k zvýšeniu produktivity zamestnancov. Viac si o štvordňovom pracovnom týždni môžete prečítať nižšie.

ANKETA

Tomáš (31)

Chcel by som, aby bol štvordňový pracovný týždeň aj na Slovensku. V oblastiach, ktoré si nevyžadujú manuálnu prácu, je väčšinou možné splniť si povinnosti aj za kratší čas než päť dní. V mojej práci to platí tiež. Pri takomto systéme by som mal motiváciu nezaháľať, dokončiť si prácu za štyri dni a zvyšok týždňa by som sa mohol venovať voľnočasovým aktivitám. 

Jakub (30)

Prečo by to niekto nechcel? Ako zamestnanec v tom nevidím nič negatívne. Z pohľadu zamestnávateľa sa vyjadriť neviem, avšak viem si predstaviť, že by im takéto nastavenie vyhovovali menej. 

Kristína (29)

Podľa prieskumov ma takýto model pracovného týždňa veľa pozitívnych efektov pre zamestnávateľa aj zamestnanca. Určite by som preto bola rada, ak by si ho zvolilo čo najviac firiem na Slovensku. Neviem si však predstaviť, že by ho bolo možné zaviesť v každom zamestnaní. Náročné by to mohlo byť najmä pre prevádzky či firmy, ktoré fungujú striktne od pondelka do piatku. Nechala by som to teda na zvážení zamestnávateľa. Štát by ich v tom mohol podporiť, avšak ako plošné nariadenie si to neviem predstaviť. 

Ervín (22) 

Štyri dni práce a tri dni víkendu by som uvítal. Mal by som tak viac času na seba a na to, čo ma baví a napĺňa. Práca je pre mňa iba povinnosťou, nie životným poslaním.

Matej (42)

O štvordňovom pracovnom týždni som už niečo počul a preberali sme ho aj s kolegami v práci. Samozrejme, že by som ho prijal. Kto by nechcel mať o deň dlhší víkend? Zároveň som čítal štúdiu, v ktorej sa písalo, že ľudia, ktorí pracujú iba štyri dni, podajú vyšší výkon v práci a sú po víkende viac oddýchnutí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok