Zvolal Sláva Ukrajine, Rusi ho chladnokrvne popravili. Ukrajina zverejnila identitu vojaka

TA3 ČTK
12.3.2023 21:40

Ukrajinská tajná služba SBU v nedeľu definitívne určila identitu zastreleného vojnového zajatca z videa zdieľaného na sociálnych sieťach. Potvrdila predchádzajúce správy, že sa jedná o Oleksandra Macijevského.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu Macijevskému posmrtne udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. "Môžeme to definitívne potvrdiť po sérii vyšetrovacích akcií, ktoré zahŕňali komunikáciu s príbuznými a priateľmi zosnulého aj spracovanie fotografických a video materiálov," píše SBU vo vyhlásení zverejnenom na telegrame. K identifikácii pomohlo aj forenzné skúmanie záznamu.

Tajná služba teraz podľa svojho šéfa Vasyla Maljuka pracuje na identifikácii ruských vojakov, ktorí vojnového zajatca zastrelili. "Urobíme všetko pre to, aby títo neľudia dostali zaslúžený trest," dodal Maljuk.

Videozáznam, ktorý sa dostal na verejnosť na začiatku tohto týždňa, zachytáva situáciu, keď potom, čo neozbrojený ukrajinský vojak zvolá "Sláva Ukrajine", do neho Rusi s vulgárnymi nadávkami začnú strieľať. Videozáznam vyvolal na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie.

Ukrajinská armáda pôvodne uviedla, že zastreleným vojakom je Tymofij Šadura z 30. mechanizovanej brigády. Muž bol nezvestný od 3. februára po bojoch pri meste Bachmut. 

SBU v nedeľu však potvrdila správu vojnového novinára Jurija Butusovova, podľa ktorého je muž z videa Oleksandr Macijevský zo 163. práporu domobrany z Černihivskej oblasti. Nezvestný bol od konca decembra, píše agentúra Unian, a pochovaný minulý mesiac. Podľa SBU ho ruskí vojaci zastrelili vlani 30. decembra.

"Dnes som udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny Oleksandrovi Macijevskému. Človeku, ktorého budú poznať všetci Ukrajinci. Človeku, ktorého si budeme navždy pamätať. Pre jeho odvahu, pre ich dôveru - v Ukrajinu - a pre jeho 'Sláva Ukrajine'," napísal na telegrame Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok