Sláva Ukrajine, zvolal vojnový zajatec. Rusi ho následne zastrelili

ta3 ČTK
6.3.2023 18:11

Ruskí vojaci zrejme zastrelili vojnového zajatca po tom, čo zvolal "Sláva Ukrajine!", napísal v pondelok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zábery zverejnené na sociálnych sieťach. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak reagoval slovami, že vražda nezostane nepotrestaná. Ukrajinský ombudsman o záberoch informoval zahraničných partnerov.

Sláva Ukrajine, zvolal vojnový zajatec. Rusi ho následne zastrelili
TASR/AP

Podľa denníka zatiaľ nie je jasné, kde a kedy presne bol inkriminovaný videozáznam zhotovený. Zachytáva situáciu, keď potom, čo neozbrojený ukrajinský vojak zvolá "Sláva Ukrajine", do neho Rusi s vulgárnymi nadávkami začnú strieľať.

Jermak napísal, že vojnové zločiny sú v Rusku pestované a úrady sa ich snažia maskovať propagandou a mýty o "nacistoch" na Ukrajine. "Zavraždenie človeka, ktorý sa dostal do zajatia, je toho ďalší príklad. A tiež príklad ruskej úbohosti a slabosti," podotkol. "Za každý taký vojnový zločin príde odplata. Nikto sa pred ňou neschová," zdôraznil.

"Rusko sa bude zodpovedať za každý spáchaný vojnový zločin," uviedol ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podľa agentúry Unian. "Zastrelenie ukrajinského vojaka, ktorý upadol do zajatia, je porušením ženevskej konvencie. Je to hanebné a podlé," zdôraznil a dodal, že video odoslal kolegom v rôznych krajinách sveta "ako dôkaz o ďalšom vojnovom zločine Ruska".

Vojnové zločiny

Ruskí predstavitelia doteraz video nekomentovali, uviedla ruská redakcia BBC. Pripomenula, že keď sa vlani v novembri objavilo podozrenie, že ukrajinskí vojaci zastrelili vzdávajúci sa ruských vojakov a Moskva hovorila o "brutálnej poprave", ukrajinské úrady prisľúbili celú záležitosť vyšetriť. Podľa záverov Kyjeva sa vtedy však chystala vzdať len časť ruských vojakov a iní dvaja napadli ukrajinských vojakov paľbou – a tí streľbu opätovali. Ukrajinská generálna prokuratúra však vo veci začala trestné stíhanie.

Jermak minulý mesiac vo švajčiarskom Davose uvádzal, že Kyjev zaznamenal viac ako 80 000 ruských vojnových zločinov, ktorých obeťami sa stalo viac ako 9 000 civilistov, vrátane 453 detí. "Neodpustíme jediný prípad mučenia, jediný ukradnutý život. Každý zločinec sa bude zodpovedať," uviedol vtedy. Zopakoval požiadavku Kyjeva na vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil popredné ruské politiky zodpovedné za napadnutie Ukrajiny.

Kyjev obviňuje Rusko z vedenia genocídnej vojny proti Ukrajine, o čom majú svedčiť predovšetkým dôkazy o zavraždení stoviek civilistov ruskými vojakmi v okupovaných mestách a všetkých pred ich oslobodením. Symbolom týchto zverstiev sa stalo predovšetkým mesto Buča pri Kyjeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok