Smreky opadavé robia obyvateľom Považskej Bystrice vrásky. Ihličie im spôsobuje škody a neporiadok

ta3
11.3.2023 14:30

Kým v Púchove obyvatelia bytoviek vyhrali boj za zachovanie stromov, na najväčšom považskobystrickom sídlisku nastala opačná situácia. Ľudia roky žiadajú mesto o odstránenie smrekovcov opadavých. Vravia, že ihličie im spôsobuje škody a nesmierny neporiadok.

V blízkosti bytovky na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici v minulosti vysadili asi dve desiatky smrekovcov opadavých. Tie robia miestnym vrásky na čele. Ihličie z nich nalieta do bytov, okolie je neustále špinavé, kanalizácia upchatá, no najviac trpia autá.

Obyvatelia neskrývajú nespokojnosť: "Tam je vrstva normálne centimetrová, dvojcentimetrová." "Ja som išiel do auta, pustil som stierač, zamrznuté to vnútri bolo, lebo to napadalo na takú hromadu, voda na to, no a spálil som motor," sťažuje sa obyvateľ bytovky.

Na problém upozorňujú už desať rokov. Aj vlani zaslali žiadosť o výrub a náhradnú výsadbu. Zamestnanci úradu po obhliadke miesta zistili, že stromy sú zdravé, netienia, majú priaznivú mikroklímu a zadržiavajú vodu. Ponad parkujúce autá orezali konáre.

"Máme aj odpovede, že nedá sa s tým nič robiť, pretože sú stromy zdravé, nevedia s tým nič urobiť,"povedal Marián Kuciak, zástupca vlastníkov bytov. Pred pár dňami sa obyvatelia opäť rozhodli situáciu riešiť. Obrátili sa na zástupcov mestskej časti.

Zuzana Haladejová z oddelenia komunikácie mesta Považská Bystrica: "Tá vitalita tých stromov je bezproblémová, tak v súčasnosti neuvažuje mesto, že by zmenilo názor na túto požiadavku."

Mesto zo zákona zdravé stromy vyrezať nemôže. Museli by byť napadnuté škodcom, narúšať statiku, či inak ohrozovať zdravie ľudí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok