Mestské parky vo Zvolene napadol lykožrút. Radnica sa preto rozhodla vypíliť desiatky stromov

ta3
11.3.2023 14:18

Dva mestské parky vo Zvolene napadol lykožrút. Keďže hrozí, že nebezpečný podkôrny hmyz sa rozšíri aj do ďalších lokalít, radnica pristúpila k radikálnemu kroku. V jednom parku vypílili 40 poškodených stromov, v ďalšom 20. Ani to ale zrejme nebude stačiť.

Obyvateľov Zvolena prekvapil v posledných dňoch rozsiahly výrub smrekov v dvoch mestských parkoch. Mnohí z nich si tento krok nevedeli vysvetliť. Radnica ale tvrdí, že výrub stromov bol nevyhnutný. Smreky v meste totiž napadol podkôrny hmyz a len od jesene za pár mesiacov desiatky z nich vyschli.

Takýto radikálny zásah im odporučili aj odborníci. K rýchlemu šíreniu lykožrúta totiž prispelo najmä minuloročné sucho. Ľudí ale prekvapilo, že na prvý pohľad boli pne stromov úplne v poriadku.

Mesto ale ubezpečuje, že vypílené stromy nahradia. Park totiž prejde obnovou, ktorá má zmierniť dosahy klimatickej zmeny. Lykožrútová kalamita v meste ešte nie je úplne zažehnaná. Práve naopak. Nie je vylúčené, že jej v najbližších mesiacoch padnú za obeť aj ďalšie stromy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok