Kanada zaviedla zákaz dovozu hliníka a ocele z Ruska. Chce tak pripraviť Moskvu o príjmy na financovanie vojny

ta3 TASR
11.3.2023 07:15

Kanada v piatok vyhlásila zákaz dovozu ruských výrobkov z hliníka a ocele s cieľom pripraviť Moskvu o príjmy na financovanie vojny na Ukrajine. Informuje agentúra AFP. Podľa najnovších vládnych údajov mal tento dovoz v roku 2021 hodnotu takmer 250 miliónov kanadských dolárov (171 miliónov eur).

Kanada zaviedla zákaz dovozu hliníka a ocele z Ruska. Chce tak pripraviť Moskvu o príjmy na financovanie vojny
TASR/Ján Krošlák

Zákaz prichádza v čase, keď vstúpilo do platnosti 200-percentné clo na dovoz ruského hliníka, ktoré minulý mesiac oznámili USA, a po tom ako EÚ už minulý rok zablokovala dovoz ruských výrobkov z ocele. "Kanada a jej partneri už sankcionovali ruskú centrálnu banku a zastropovali cenu ruskej ropy a plynu," uviedla vo vyhlásení kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová. "Teraz v  koordinácii s opatreniami, ktoré oddnes prijali Spojené štáty, zabezpečujeme, aby ruský prezident Vladimir Putin nemohol platiť za svoju vojnu predajom hliníka a ocele Kanade," dodala.

Zákaz sa týka ruského neopracovaného hliníka, hliníkových plechov a hotových výrobkov vrátane nádob a iných predmetov pre domácnosť vyrobených z hliníka. Zakázané sú tiež všetky prvotné výrobky z ruskej ocele, vrátane železa a nelegovanej ocele, polotovarov a hotových výrobkov, ako sú potrubia a rúry.

Väčšina kanadského dovozu ocele pochádza zo Spojených štátov, čo predstavuje takmer 45 percent amerického vývozu ocele, zatiaľ čo Kanada vyváža takmer 90 percent svojej produkcie hliníka jej južnému susedovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok