Zelenskyj odmieta, že za útoky na Nord Stream je zodpovedná Ukrajina. Kritizoval aj niektoré štáty

ta3 čtk
10.3.2023 22:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne odmietol zapojenie Ukrajiny do minuloročného útoku na plynovody Nord Stream 1 a 2. Informovala o tom agentúra Unian. Západné médiá predtým s odkazom na zdroje uviedli, že za útok môže byť zodpovedná proukrajinská skupina.

Ukrajina potrebuje urýchlené dodávky zbraní, naliehal Zelenskyj
TASR/AP

"Čo sa týka Nord Streamu, nemáme s tým nič spoločné," uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou, ktorá v piatok navštívila Kyjev.

Denník The New York Times v utorok s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov napísal, že za sabotážou môže stáť proukrajinská skupina. Zdroje denníka zároveň uviedli, že nie sú žiadne dôkazy, že by do operácie bola zapojená Zelenského administratíva. Vlastnú správu o incidente potom zverejnili nemecké médiá, ktoré tiež uviedli, že za sabotážou môže stáť proukrajinská skupina. Zároveň sa podľa nich mohlo jednať o operáciu pod falošnou vlajkou, to znamená, že skutoční páchatelia mohli stopy nastražiť tak, aby ukazovali na Ukrajinu.

Materiály zverejnené zahraničnými médiami podľa Zelenského hrajú do kariet Rusku a spomaľujú dodávky pomoci pre Ukrajinu. "Je podľa mňa veľmi nebezpečné, že niektoré nezávislé médiá (...) robia také kroky," citovala agentúra Unian Zelenského. Prezident uviedol, že výhody z toho môžu mať aj niektoré krajiny, ktoré obchádzajú sankcie a naďalej obchodujú s Ruskom. Žiadny konkrétny štát nemenoval, dodal ale, že sa to týka aj členov Európskej únie či NATO.

"Tomu by som venoval pozornosť a zistil, komu sa také dezinformácie hodia. Ukrajinci to rozhodne neurobili. A to je teraz najdôležitejšie," dodal prezident.

Plynovody Nord Stream 1 a 2, ktoré vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, majú každý dvojicu potrubia. Pri doposiaľ nevysvetlených explóziách vlani v septembri boli zničené obe potrubia Nord Streamu 1 a jedno potrubie Nord Streamu 2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok