FOTO: V Kyjeve pochovali vojaka Da Vinciho. Na pohreb prišli Zelenskyj aj fínska premiérka

ta3 čtk
10.3.2023 23:29

Tisíce ľudí dorazili do centra Kyjeva na rozlúčku s padlým ukrajinským obrancom Dmytrom Kocjubajlom známym pod prezývkou Da Vinci. Pietneho zhromaždenia sa zúčastnili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá je v ukrajinskej metropole na oficiálnej návšteve, aj veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Informoval o tom server BBC News.

FOTO: V Kyjeve pochovali vojaka Da Vinciho. Na pohreb prišli Zelenskyj aj fínska premiérka
TASR/AP

Dvadsaťsedemročný Kocjubajlo zomrel tento mesiac pri bojoch s ruskými inváznymi jednotkami pri Bachmute na ukrajinskom Donbase.

Kocjubajlo bol na fronte od roku 2014, keď po ruskej anexii Krymu prepukla na východe Ukrajiny vojna s proruskými separatistami podporovanými Moskvou. Hneď v prvom roku svojho pôsobenia bol v Doneckej oblasti ťažko zranený pri tankovej paľbe. V roku 2021 mu Zelenskyj udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. Kocjubajlova prezývka podľa ukrajinského serveru Hromadske súvisí s tým, že sníval o kariére umelca a študoval na umeleckých školách.

Zádušná omša za Kocjubajla sa odohrala v kyjevskom chráme svätého Michala, ktorý je spájaný s bojom za ukrajinskú nezávislosť. Počas ľudového povstania na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane Nezaležnosti) v roku 2014 v ňom vznikol provizórny lazaret pre zranených.

Medzi tými, ktorí v piatok prišli položiť kvety na Da Vinciho rakvu, boli aj ukrajinský prezident a fínska premiérka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok