Pripravte sa na náhlu zmenu počasia. Platia výstrahy pred búrkami, silným vetrom a snežením

ta3 tasr
10.3.2023 18:38

Silný vietor zafúka v sobotu (11. 3.) na väčšine územia Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa. Upozorňuje tiež na vietor na horách.

Pripravte sa na náhlu zmenu počasia. Platia výstrahy pred búrkami, silným vetrom a snežením
TASR/František Iván

V okresoch Čadca, Námestovo a Tvrdošín môže spadnúť desať až 13 centimetrov nového snehu. Pre Žilinský kraj a okolie vydali výstrahu pred snehovými jazykmi.

Druhostupňová výstraha pred vetrom platí v sobotu pre západné Slovensko a v okresoch Poprad a Kežmarok. Vietor tam miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 23 až 29 metrov za sekundu a v priemere okolo 16 metrov za sekundu. Pre väčšinu okresov Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Prešovského kraja vydali meteorológovia na sobotu výstrahu prvého stupňa.

Na okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Poprad sa vzťahuje aj výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. Pre väčšinu okresov v Žilinskom kraji bude platí prvostupňová výstraha. V Žilinskom kraji a v časti Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského sa môžu tvoriť snehové jazyky.

Prídu aj búrky

Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu byť spojené s prudkým lejakom, nárazovým vetrom a krúpami. Výstrahy prvého stupňa platia na väčšine územia do 22.00 h. Výstrahy sa týkajú celého Banskobystrického a Žilinského kraja, takmer celého Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja a okresov Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Meteorológovia tam upozorňujú na malú pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," poukázali.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a podobne," upozornili meteorológovia. Doplnili, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok