Slaneckú cestu načas nedokončia. Občanov trápia obmedzenia už druhý rok

ta3/ Denis Dufala
10.3.2023 00:00

Výrub stoviek stromov, zmätok na vozovke, pocit nebezpečia na priechodoch a predlžovanie prác. To všetko je realita nielen obyvateľov žijúcich na košickom sídlisku Nad Jazerom, ale i vodičov, ktorí dochádzajú do metropoly z okolia. Rozbehnuté práce na frekventovanej Slaneckej ceste sú stálym zdrojom kritiky, obyvatelia si však na jej rozšírenie a modernejšiu tvár ešte počkajú.

Slaneckú cestu načas nedokončia. Občanov trápia obmedzenia už druhý rok
Denis Dufala – Mesto Košice

Slanecká cesta je jednou z najvyťaženejších dopravných tepien Košického kraja, denne po nej prejdú desiatky tisíc áut. Takmer 2,5-kilometrový úsek trápi miestnych, ale i obyvateľov z okolia. Do a z Košíc ňou migrujú Zemplínčania aj obyvatelia mestskej časti Krásna. Bez kolón a zlej kvality vozovky si ju ani nevedia predstaviť. Cestu vlastní mesto Košice a ostro ju rekonštruujú už viac ako dva roky. Hlavné aktivity mali byť podľa projektu dokončené v júni tohto roka, no podľa portálu slanecka.kosice.sk to tak nebude - opravy by mali byť dokončené až na jeseň 2023. 

Kolaps v roku 2026

Stavebný inžinier Pavel Titl vypracoval k Slaneckej ceste dopravno-inžinierske podklady k rekonštrukcii cesty. V nich v roku 2017 uviedol, že bez prestavby na štvorpruhovú komunikáciu by Slanecká cesta dosiahla najneskôr do roku 2026 maximálnu priepustnosť a stala by sa v čase dopravnej špičky neprejazdnou.

Za modernizáciu cesty vystupovala v minulosti aj starostka sídliska Nad Jazerom Lenka Kovačevičová. "Slanecká cesta sa rieši dlhé desaťročia a vždy vo všetkých dokumentoch ako štvorpruhová komunikácia. Milí priatelia, Košičania, Jazerčania, vedenie mesta Košice, musíme sa spoločne zasadiť za to, aby nám projekt rozšírenia Slaneckej nezlikvidovali a nakoniec neskončil v koši. Sú jasné štátne expertízy o opodstatnenosti tohto strategického zámeru rekonštrukcie a modernizácie cesty Slanecká."

O finančné zastrešenie projektu požiadalo mesto Košice na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom - poskytovateľom bolo ministerstvo investícií. Na začiatku mesto žiadalo 16,6 milióna eur z eurofondov, doplatiť malo 875-tisíc eur (pozn. red. päť percent spolufinancovalo mesto). Hlavné úlohy projektu majú byť podľa detailu žiadosti o nenávratný finančný príspevok ukončené do júna 2023 avšak už teraz mesto na webovej stránke projektu uvádza, že ostré ukončenie vychádza na jeseň roku 2023.

„Na modernizáciu Slaneckej cesty sa čakalo dlhé roky. Denne ňou prejde 26 000 áut, dochádza tu často k nehodám, tvoria sa dlhé kolóny, v ktorých stoja aj vozidlá verejnej hromadnej dopravy. Pre mnoho ľudí je táto cesta jedinou alternatívou, ako sa dostať z mestských častí či okolitých obcí do centra za prácou či do školy. Som rada, že vďaka takmer 17 miliónov eur z regionálneho programu IROP, ktorý riadi naše ministerstvo, sa najvyťaženejší úsek Slaneckej cesty zásadne zmodernizuje a ľuďom sa bude cestovať ľahšie, bezpečnejšie, bez zbytočného zdržania a stresov,“ uviedla ministerka investícií Remišová.

Vyhral Doprastav

Do súťaže o rekonštrukciu a modernizáciu cesty poslali ponuky ôsmi uchádzači: Skanska, Metrostav DS, Eurovia SK, Doprastav, COLAS Slovakia, CESTY SK, STRABAG a Swietelsky-Slovakia spol. Napokon vo verejnom obstarávaní s cenovkou necelých 12 miliónov eur zvíťazila najlacnejšia ponuka bratislavskej spoločnosti Doprastav. Medzičasom náklady stúpli. Rekonštrukcia cesty má podľa posledného dodatku k zmluve stáť vyše 13,4 milióna eur.

Výherná ponuka podľa verejného obstarávania pozostáva z 15 subdodávateľov - medzi subdodávateľmi je aj švajčiarsko-slovenská spoločnosť Amberg Engineering, ktorá je podľa ponuky z dieľne Doprastavu projektantom celej zákazky.

Na Doprastav sme sa obrátili s viacerými otázkami, vrátane tých, kde nastali prekážky, ktoré predĺžili práce, kedy bude cesta dokončená, či bol výrub drevín nevyhnutný a ako plánuje zmierniť prašnosť. Pýtali sme sa aj na pôsobenie firmy. Doprastav nás však v mailovej odpovedi odkázal na samosprávu. "S otázkami sa, prosím, obráťte priamo na investora stavby – Mesto Košice."

Oslovili sme aj Mesto Košice, ktoré nám však do uzávierky neodpovedalo. Starostka mestkej časti Nad Jazerom sa k otázkam taktiež nevyjadrila.

S dĺžkou rekonštrukcie však nie sú obyvatelia spokojní, čo naznačuje aj petícia za urýchlenie prác. "Požadujeme, aby mesto Košice prijalo kroky voči spoločnosti Doprastav, a.s. a vyvíjalo tlak na urýchlenie prác na výstavbe Slaneckej cesty, zároveň by mesto Košice malo čo najskôr opraviť výtlky, aby bola premávka bezpečná a plynulá," žiadajú.

Stavebný gigant Doprastav je podľa portálu Aktuality.sk médiami spájaný so známym oligarchom Miroslavom Výbohom (pozn. red. súd nenašiel súvislosti medzi Výbohom a Doprastavom. V minulosti boli v tejto veci pochybnosti, dnes podľa žilinského súdu už nie). Konečným užívateľom výhod akciovky je oficiálne Dušan Mráz. Spoločnosť mala obrovské zisky v roku 2017, keď zarobila až 29,3 milióna eur. Do roku 2021 zisky kontinuálne klesali, no napriek tomu stále vykazuje zelené čísla (400-tisíc eur).

Vyrúbali stovky stromov

Ikonickým momentom sa počas realizácie prác stal výrub stromov, ten so smútkom sledovali z balkónov aj tamojší obyvatelia. Mesto sa v úvode projektu zbavilo takmer 400 stromov. Košice dali podľa Korzára odstránenie stromov na starosť akciovke Mestské lesy Košice. Tie výrubom poverili firmu Abovex, ktorej šéf pôsobil v košickej akciovke do roku 2011. Mesto zaplatilo Abovexu za výrub stromov dokopy 3300 eur.

Košické oddelenie ochrany prírody sa v rozhodnutí zisťovacieho konania vyjadrilo, že pre ekostabilizačné opatrenia je na tejto trase biokoridoru potrebné "zachovať v maximálne možnej miere plochy sprievodných líniových topoľových porastov okolo cestnej komunikácie na Slaneckej ceste, ak bude uvedená zeleň zlikvidovaná, bude potrebné nahradiť ju vytvorením novej líniovej zelene, napr. vo voľnom páse medzi električkovou traťou a miestnymi sídliskovými cestami, východne od pôvodnej línie, pričom výhradne topoľové porasty bude potrebné nahradiť aj inými, pôvodnými druhmi drevín (lipa, javor, jaseň, domáce druhy topoľov)." 

Náhrada za viac ako 20-metrové topole však nepríde zo dňa na deň. Rast náhradných stromov bude trvať niekoľko desiatok rokov - aby prinajmenšom plnili funkciu aleje. 

Mestská časť Nad Jazerom, ktorá je miestom realizácie celého projektu informovala na svojich sociálnych sieťach o tom, že v marci bude prebiehať náhradná výsadba za výrub stromov na Slaneckej ceste. Dreviny dlhé roky chránili sídlisko od hluku a prachu z vyťaženej tepny, ale aj vedľajšej priemyselnej zóny. Samospráva tvrdí, že za každý vyrúbaný strom sa v meste vysadia dva ďalšie, celkovo má ísť o 774 rôznych druhov stromov. Priamo v mestskej časti Nad jazerom sa počíta s výsadbou 149 stromov. 

Pýtali sme sa Jazerčanov

S otázkami na spokojnosť s priebehom prác sme sa na sociálnej sieti obrátili aj priamo na Jazerčania. Ako v komentároch uviedli, prekáža im dĺžka prác, chabé osvetlenie cesty, bezpečnosť chodcov, zlý a nebezpečný prístup k supermarketom, ktoré sú situované na druhej strane staveniska, zvyšená prašnosť, ale aj dočasné zrušenie zastávok mestskej hromadnej dopravy. 

Obyvatelia okrem toho poukázali, že rekonštrukcia Slaneckej cesty síce zlepší kvalitu infraštruktúry, no nevyrieši celkový problém. Slanecká cesta totiž ústi na Ukrajinskú ulicu, ktorá prechádza mestskou časťou Krásna nad Hornádom. Zlá dopravná situácia sa tak len posunie mimo dohľad Jazerčanov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok