Listy z karfiolu nevyhadzujte, sú jedlé: Pripravte si výborné pesto alebo polievku

TA3/zm
18.3.2023 10:00

Zvyčajne, keď kúpime karfiol, odstránime z bielej hlavičky všetky listy a skončia v koši, alebo v lepšom prípade v komposte. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ich spotrebovať.

Listy z karfiolu nevyhadzujte, sú jedlé: Pripravte si výborné pesto alebo polievku
Pexels

Málokto vie, že listy z karfiolu sú jedlé a zbytočne končia ako odpad. Pripravte si z nich niekoľko pochúťok a obmedzte plytvanie potravinami.

Do polievky

Ak listy z karfiolu dobre umyjete, nasolíte, pokvapkáte olejom a dáte piecť na štvrťhodinu do rúry, vznikne dobrý základ na hustú polievku. Listy potom povarte s inou zeleninou a pomixujte, aby ste získali krémovú konzistenciu. Pridať môžete aj hlúbiky zeleniny, ktoré najmä v prípade karfiolu, dokážu polievky či omáčky výborne zahustiť bez použitia múky či škrobu.

Karfiolové pesto

Pesto sa dá pripraviť z rôznych byliniek a celkovo zelených listov viacerých druhov zeleniny. Karfiol patrí medzi ne, a tak môžete listy pomixovať spolu s obľúbenými orieškami, cesnakom, olejom a soľou. Vznikne chutné pesto, ktoré sa vám bude hodiť najmä pri príprave cestovín.

Vo woku

Najmä ázijská kuchyňa je známa orestovanými kúskami zeleniny, ktoré sa u nás zvyčajne podávajú s kuracím mäsom a rezancami. Podobný pokrm môžete pripraviť aj doma a karfiolové listy by nemali chýbať. Ak ich nakrájate na drobno a opražíte na panvici, budú chutiť chrumkavo.   

Témy: jedlo karfiol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok