V hlavnej úlohe karfiol: Pripravte si z neho ryžu, pizzu či placky

TA3/zm
20.2.2023 16:00

Keď sa povie karfiol, zrejme vám ako prvé dva recepty napadnú polievka a vyprážané ružičky tejto obľúbenej zeleniny. Karfiol však ponúka oveľa viac možností, ako ho pripraviť.

V hlavnej úlohe karfiol: Pripravte si z neho ryžu, pizzu či placky
Pexels

Ak vás omrzel vyprážaný karfiol alebo polievka, v ktorej hrá hlavnú úlohu, pustite sa do nových receptov.

Placky z karfiolu

Zeleninové placky sú výborná alternatíva na vegetariánske jedlo. Dajú sa pripraviť pomaly z každej zeleniny, karfiol nevynímajúc. Na prípravu vám postačí desať minút povariť ružičky v osolenej vode. Potom ich popučte a pridajte rovnaké ingrediencie ako do zemiakových placiek, teda soľ, korenie, cesnak, kmín a majoránku. Samozrejme, nezabudnite na vajíčka a strúhanku, ale postup iste dobre poznáte. Len vymeníte zemiaky za karfiol.

Karfiolová ryža Pexels

Karfiolová ryža

Na prípravu tejto ryže vlastne žiadnu ryžu nepotrebujete. Surový karfiol pomixujte v mixéry na drobné kúsky. Až natoľko drobné, aby pripomínali veľkosť, akú má napríklad kus-kus. Následne osolený karfiol opražte na cibuľke, čo bude trvať asi päť minút. Na rozdiel od ryže, karfiol nebudete zalievať a dusiť či variť. Celá príprava spočíva len v krátkom restovaní a máte hotovo.

Pizza z karfiolu Pexels

Pizza z karfiolu

Na prípravu zdravšej pizze potrebujete jeden veľký karfiol, ale žiadnu múku. Stačí ho uvariť, rozmixovať spolu s tromi vajíčkami, lyžicou olivového oleja a dvomi lyžicami ľanových semiačok, ktoré nahradia múku a vytvoria z cesta lepkavú hmotu. Samozrejme, dochuťte soľou a inými bylinkami, napríklad oreganom. Zmes dajte na okrúhly plech a ozdobte ďalšími ingredienciami podľa chuti. Na 200 stupňoch stačí piecť 20 minút.

Zapečený karfiol Pexels

Zapečený karfiol

S týmto jedlom sa veľmi nenarobíte. Karfiol totiž netreba rozdeľovať na malé ružičky. Len ho opláchnite, odrežte spodný hlúbik, odstráňte prípadné listy. Niekoľko drobných ružičiek vyrežte tak, aby zvyšok karfiolu držal po kope. Namiesto nich pozapichujte zrolované plátky šunky a tvrdý syr. Takto nachystaný karfiol potrite vajíčkom, do ktorého ste vopred primiešali soľ a korenie. Stačí dať zapekať a zaujímavá a chutná večera je o dvadsať minút na stole.  

Témy: jedlo karfiol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok