Práca budúcnosti? Sto britských spoločností zavedie štvordňový pracovný týždeň

ta3/Samuel Drozda
30.12.2022 06:00

Stovka spoločností zo Spojeného kráľovstva zaviedla permanentný štvordňový pracovný týždeň bez straty platov pre zamestnancov. Dopomohla im k tomu kampaň s názvom 4-dňový týždeň, ktorá dúfa, že natrvalo zmení prístup Britov k práci.

Po roku a pol s pandémiou chce z domu pracovať len 8 % Slovákov
TASR/DPA

Sto spomenutých spoločností zamestnáva okolo 2 600 pracovníkov, čo je nízke percento britskej pracujúcej populácie. Napriek tomu má kampaň skupiny 4-dňový týždeň nádej, že tieto firmy budú začiatkom zásadnej zmeny v britskej spoločnosti, napísal denník The Guardian.

Podporovatelia štvordňového týždňa argumentujú, že momentálny päťdňový pracovný týždeň je relikvia z predošlých ekonomických systémov. Hovoria tiež, že štvordňový týždeň by viedol spoločnosť k zvýšeniu produktivity, čo by znamenalo podanie toho istého výkonu za menej hodín. Pre skorších účastníkov programu to tiež znamená, že majú výhodu v udržiavaní, ale aj v záujme nových zamestnancov. Historici upozornili na fakt, že debata o zavedení štvordňového týždňa sa podobá na kampaň, ktorá v 19. storočí zaviedla, pre nás už bežný, dvojdňový víkend.

MedzI najväčšie spoločnosti, ktoré tento pracovný štýl zaviedli, patria Atom Banka a globálna marketingová spoločnosť Awin, ktoré každá zamestnávajú okolo 450 ľudí. Kampaň týmto spoločnostiam udelila akreditáciu, pretože preukázali dostatočné zníženie počtu hodín v pracovnom týždni. 

Naozaj to funguje?

Adam Ross, generálny riaditeľ spoločnosti Awin povedal, že prijatie štvordňového týždňa bolo "jednou z najtransformatívnejších iniciatív, aké sme v histórii spoločnosti zažili." "V priebehu posledného roka a pol sme zaznamenali obrovský nárast v oblasti zdravia a pohody zamestnancov. Zároveň sme si všimli aj zlepšenie našich zákazníckych služieb a vzťahov s potencionálnymi zamestnancami,“ dodal Ross.

Táto britská kampaň koordinuje aj najväčší pilotný program vo svete pre približne 70 spoločností, ktoré zamestnávajú až 3 300 ľudí. Spolu s výskumníkmi z Univerzity Cambridge a Oxford, Bostonskou vysokou školou a thinktankom Autonómia pozorujú zavedenie 4-dňového týždňa v týchto spoločnostiach. V septembri 88 percent z týchto spoločností v prieskume v strede pokusu povedalo, že 4-dňový týždeň u nich fungoval dobre. Okolo 95 percent spoločností uviedlo, že produktivita zostala buď rovnaká, alebo sa dokonca zvýšila.

Väčšina spoločností zapojených do programu 4-dňového týždňa pôsobí v oblasti technológií, marketingu a plánovania, avšak, ako uviedla kampaň, do programu sa pridalo aj niekoľko výrobných a stavebných spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok