Rusko označilo štvrtkové útoky na Ukrajinu za odvetu. Tvrdí, že cielilo na vojenské objekty

TA3 ČTK
9.3.2023 13:20

Štvrtkové masívne ruské vzdušné údery na Ukrajinu boli odvetou za útoky v ruskej Brjanskej oblasti, uviedla podľa agentúry RIA Novosti Moskva. Povedala tiež, že ruské sily na Ukrajine cielili na vojenské objekty a energetické zariadenia.

Rusko označilo štvrtkové útoky na Ukrajinu za odvetu. Tvrdí, že cielilo na vojenské objekty
TASR/AP

Podľa Kyjeva ale vo štvrtok Rusko na Ukrajine zasiahlo rezidenčné oblasti a zabilo najmenej deväť civilistov. Štvrtkové nálety ruská armáda vykonala v odpovedi na "teroristické činy vykonané kyjevským režimom v Brjanskej oblasti", stojí v citovanom vyhlásení ruského ministerstva obrany.

Útoky v ruskej Brjanskej oblasti, z ktorých Moskva viní ukrajinských diverzantov, sa podľa ruských štátnych médií odohrali na začiatku marca. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že diverzanti, ktorí prenikli na ruské územie, úmyselne strieľali na civilistov, čo označil za teroristický čin. Kyjev útok na ruské územie poprel. Ukrajinské médiá varovali, že ide najskôr o ruskú provokáciu. K incidentu sa však prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý bojuje po boku Ukrajincov proti Putinovmu režimu.

Podľa vyhlásenia Kremľa Rusko útočilo "vysoko presnými zbraňami dlhého doletu" vrátane hypersonických rakiet Kinžal a zasiahlo kľúčové objekty ukrajinskej armádnej infraštruktúry, podniky obranného priemyslu a tiež energetické zariadenia, ktoré zabezpečujú ich chod.

Ukrajinské úrady informovali, že v dôsledku útoku zahynulo najmenej deväť ľudí. V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny ruské rakety zasiahli rezidenčnú oblasť, zahynulo najmenej päť ľudí. Cherson na juhu hlási troch mŕtvych. Jeden život si vyžiadali aj útoky na energetickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej oblasti. Ostreľovanie prerušilo aj vonkajšie napájanie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok