Nový vzdelávací program je dlhodobý proces, zmeny platia aj pre učebné materiály, tvrdí odborník

ta3/Patrik Mindžák
17.2.2023 15:47

V pondelok sa končí verejná konzultácia k podobe nového štátneho vzdelávacieho programu. Čoskoro sa uvidí finálna podoba toho, čo sa deti budú učiť v škole. V médiách sa diskusia o nových štandardoch de facto zúžila iba na okruh vynechaných tém týkajúci sa sexuálnej výchovy, antikoncepcie, sexuálnej orientácie a identity. Prinesú nové vzdelávacie štandardy kvalitatívnu zmenu? V relácii Tak Takto?! o tom porozprával špecialista, ktorý je spoluautorom vzdelávacieho programu, Arnold Kiss.

tak_takto_60.jpg
TA3

"Zmeny majú prichádzať postupne. Namiesto toho, aby boli jednorazové, finálne, budú sa diať v najbližších troch rokoch. Je to dlhodobý proces," začal Kiss s tým, že spätná väzba nebola vždy pozitívna. Pribúdali otázky typu kto to má učiť, ako sa to bude stíhať či poznámka, že je toho priveľa. Na druhej strane prichádzalo aj veľa kvalitných pripomienok k jednotlivým častiam.

"Toto má byť odborný, progresívny proces, ktorý viac simuluje vedecký spôsob zavádzania zmien namiesto nárazových," vysvetlil. Na základe spätnej väzby sa tvorili štandardy a postupne ich začnú zavádzať. Nedostatok podpory ho však na začiatku prekvapil. 

V septembri sa spúšťa na 30 pilotných školách overovanie, ako by to mohlo vyzerať. Základné školy sa môžu naďalej hlásiť, keď majú záujem. "Budú sa meniť aj učebné materiály. Táto zmena je prepojená so zmenou štandardov," priblížil Kiss.

Nový program v roku 2035

"Zmapovali sa vzdelávacie systémy v zahraničí a hľadalo sa to, čo by bolo pre Slovensko vhodné implementovať a akým spôsobom," povedal. Neobišli však ani dobrú prax slovenských učiteľov.

"Komplexný plošne zavedený nový štátny vzdelávací program bude v roku 2035. Cieľom je viesť deti k zručnosti či riešiť komplexné problémy," dodal Kiss s tým, že túto prácu nemajú robiť politici, ale odborníci.

Celú reláciu Tak takto?! s Arnoldom Kissom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok