Ozbrojenci zaútočili na dedinu vo východnom Kongu, zahynulo najmenej 36 ľudí

TA3 ČTK
9.3.2023 10:14

Najmenej 36 obetí si vyžiadal útok na dedinu Mukondi vo východnom Kongu, ktorý zrejme spáchali islamistickí ozbrojenci. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odkazom na miestnu guvernérku. Údaje o počte mŕtvych sa však líšia.

kongo vojak ilu (SITA)
SITA

Podľa šéfa mimovládnej organizácie z oblasti, kde milície zaútočila, zahynulo 44 ľudí, vrátane žien, detí a starších ľudí, a niekoľko ďalších je nezvestných. Miestni z násilia vinia skupinu Zjednotenej demokratickej sily (ADF), ktorá sa hlási k Islamskému štátu (IS).

"Modus operandi naznačuje, že to bola ADF, pretože neboli vypálené žiadne guľky," povedal v rozhovore s Reuters Mumbere Limbadu Arsene, šéf mimovládnej organizácie pôsobiacej v provincii Severné Kivu, kde sa dedina Mukondi nachádza. Ugandská milícia AFD, ktorá vo východnom Kongu podniká časté nájazdy na dediny, často používa len mačety a sekery.

Napriek tomu, že oblasť od roku 2021 spravuje armáda s cieľom zamedziť rastúcemu násiliu, ozbrojenci tam podnikajú útoky aj naďalej. Útok potvrdil agentúre Reuters aj hovorca konžskej armády, neuviedol ale počet obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok