Demonštranti v Gruzínsku uspeli, vládna strana stiahla zákon o zahraničných agentoch

TA3 ČTK
9.3.2023 07:48

Zákonodarcovia gruzínskej vládnucej strany Gruzínsky sen po dvoch dňoch protestov opozície a jej priaznivcov stiahli z parlamentu takzvaný zákon o zahraničných agentoch. Ten by vyžadoval, aby sa všetky organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, registrovali pod hrozbou vysokých pokút ako "zahraniční agenti".

Nad registrovanými organizáciami by potom malo kontrolu ministerstvo spravodlivosti. Proti norme demonštrovali tisíce ľudí, ktorí sa obávali autoritárskeho smerovania krajiny podľa vzoru Ruska, kde podobný zákon platí už vyše desať rokov. Strana Gruzínsky sen uviedla, že "bezpodmienečne stiahne návrh zákona, ktorý bezvýhradne podporovala", svoje rozhodnutie zdôvodnila potrebou obmedziť konfrontáciu v spoločnosti. Zákonodarcovia vo vyhlásení zároveň oznámili, že iniciatíva bola prezentovaná v negatívnom svetle. "Návrh zákona bol nepravdivo označený za 'ruský zákon' a jeho prijatie v prvom čítaní bolo v očiach časti verejnosti prezentované ako odklon od európskeho kurzu," uvádza sa vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AP.

Navrhovaný zákon podľa AP skutočne vyzerá podobne ako norma prijatá v Rusku v roku 2012. Ruské úrady ju využívajú na zatváranie alebo diskreditáciu organizácií kritických voči vláde. Ruské úrady normu postupne rozšírili a zákon teraz používajú na potieranie občianskej spoločnosti a nezávislých médií, dodáva AP.

V Gruzínsku návrh zákona o zahraničných agentoch schválila vládna väčšina v parlamente v utorok v prvom čítaní. Zákon mal zabezpečiť, aby sa organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, registrovali ako "agenti pod zahraničným vplyvom" a podrobili sa kontrole ministerstva spravodlivosti. Inak by im hrozili vysoké pokuty. Autori návrhu zákona tvrdili, že je nutný pre transparentnosť práce subjektov financovaných zástupcami cudzích štátov, jeho odporcovia v ňom ale videli aj potenciálnu prekážku pre zámer Gruzínska vstúpiť do Európskej únie a NATO. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová vyhlásila, že bude zákon vetovať.

V uliciach Tbilisi od utorka proti návrhu zákona protestovali podľa médií desaťtisíce ľudí. Demonštrantov na centrálnej Rustaveliho triede, kde okrem iného sídli parlament, podľa denníka Kommersant bezpečnostné zložky rozháňali ešte okolo siedmej hodiny ráno miestneho času (04:00 SEČ). Protestujúci podľa stanice Rustavi 2 hádzali zápalné fľaše a pokračovali v stavaní barikád či zapaľovali odpadkové koše. Polícia proti demonštrantom podľa tlačových agentúr tvrdo zasahovala, na ich rozohnanie použila slzný plyn, zábleskové granáty a vodné delá. Desiatky ľudí zatkli.

Delegácia Európskej únie v Gruzínsku rozhodnutie o stiahnutí návrhu zákona ocenila. "Vítame oznámenie vládnucej strany o stiahnutí návrhu zákona o 'zahraničnom vplyve'. Vyzývame všetkých politických predstaviteľov v Gruzínsku, aby obnovili proeurópske reformy... aby (krajina) dosiahla status kandidátskeho štátu," uviedla delegácia na twitteri. Niektorí predstavitelia EÚ návrh zákona podľa Reuters už skôr kritizovali a uviedli, že by skomplikoval cestu tejto kaukazskej krajiny do EÚ. Tá vlani - na rozdiel od Ukrajiny a Moldavska - neudelila Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny s odkazom na potrebné reformy.

Niektoré opozičné strany podľa agentúry AFP vyzvali k ďalším demonštráciám, ktorými chcú docieliť "zaručenie prozápadného smerovania krajiny". Vyzvali aj na prepustenie ľudí zadržaných pri protestoch. Kritici Gruzínskeho sna tvrdia, že strana má príliš blízko k Rusku a že krajina sa v posledných rokoch vydala smerom k autoritárstvu. Gruzínska spoločnosť je po rokoch konfliktov s Ruskom ohľadom Moskvou podporovaných separatistických regiónov Abcházska a Južného Osetska naladená silne proti Moskve, čo bolo zrejmé aj na demonštráciách, kde niektorí protestujúci prevolávali heslo "Nie ruskému zákonu!". Na sociálnych sieťach sa od utorka šírilo video, na ktorom demonštranti na čele s jednou ženou odolávajú s vlajkou EÚ vodnému delu. Gruzínsko o členstvo v bloku požiadalo vlani v marci.

Témy: Rusko protest
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok