Gruzínska polícia vytlačila demonštrantov od budovy parlamentu. Zelenskyj želá protestujúcim úspech

ta3 čtk
8.3.2023 21:59

Gruzínska polícia v stredu večer s pomocou vodných diel a slzného plynu zakročila proti demonštrantom, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom v Tbilisi na protest proti kontroverznému zákonu o zahraničných agentoch. Po šarvátkach boli protestujúci vytlačení z centrálnej Rustaveliho triedy, kde sa budova zákonodarného snemu nachádza. Podľa agentúry AFP sa protivládnych protestov, ktoré sa odohrávajú na druhý deň po sebe, dnes zúčastnili desaťtisíce ľudí. Kritici zákona sa obávajú, že Gruzínsko posunie k autoritárskemu režimu podľa vzoru Ruska.

Gruzínska polícia vytlačila demonštrantov od budovy parlamentu. Zelenskyj želá protestujúcim úspech
AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Demonštranti sa snažili chrániť pred vodnými delami kovovými doskami a na budovu parlamentu hádzali kamene a ďalšie predmety, uviedla gruzínska tlačová agentúra Interpressnews. Podľa agentúry Reuters dav v jednej chvíli prerazil bariéry okolo parlamentu, ale do samotnej budovy sa vniknúť nepokúsil.

Demonštranti od dnešného popoludnia Rustaveliho triedu blokovali, mávali s vlajkami Gruzínska a Európskej únie a volali heslo: "Nie ruskému zákonu!" Pozorovatelia, na ktorých sa odvoláva agentúra DPA, počet demonštrantov odhadli na 10.000 až 15.000, čo predstavuje vyššiu účasť ako v utorok.

Podľa agentúry Interpressnews dali dnes vodcovia protestu vláde ultimátum, aby normu stiahla a prepustila zatknutých z utorkovej demonštrácie. Pri tej bolo podľa ministerstva vnútra zadržaných 77 ľudí, ktorým teraz hrozí postih za výtržnosti a neuposlúchnutie pokynov polície. Podľa ministerstva bola počas potýčok v noci na dnešok zranených päťdesiatka strážcov zákona.

Návrh zákona o zahraničných agentoch v utorok vládna väčšina v parlamente schválila v prvom čítaní. Kritici pokladajú normu za posun kaukazskej republiky k autoritárskemu režimu podľa vzoru Ruska, kde obdobný zákon platí od roku 2012. Norma má zabezpečiť, aby sa organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, registrovali ako "zahraniční agenti" a podrobili sa kontrole ministerstva spravodlivosti. Inak by im hrozili vysoké pokuty.

Prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá už predtým demonštrantov podporila a sľúbila zákon v prípade jeho prijatia vetovať, dnes vyzvala vládu, aby sa zdržala používania sily proti demonštrantom. Gruzínske úrady podľa nej majú "poslednú šancu ukázať, že nie sú neformálnou proruskou silou", uviedla ruská tlačová agentúra TASS.

Americké ministerstvo zahraničia dnes podľa agentúry AFP vyjadrilo "solidaritu s gruzínskym ľudom" a vyzvalo vládu v Tbilisi, aby rešpektovala "pokojné demonštrácie". Zopakovalo tiež, že Washington je chystaným zákonom znepokojený. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes podľa serveru RBK-Ukrajina zaželal protestujúcim "demokratický a európsky úspech". Poďakoval tiež tým, ktorí na demonštrácie priniesli ukrajinské vlajky na znamenie solidarity s Ruskom napadnutou krajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok