Naď potvrdil, že Poľsko súhlasí, aby sme na Ukrajinu spoločne poslali stíhačky MiG-29

TA3 TASR
9.3.2023 07:11

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu MiG-29, uviedol v stredu poľský prezident Andrzej Duda, informovala tlačová agentúra PAP. Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti uviedol, že Poľsko "oficiálne súhlasí, aby sme migy na Ukrajinu poslali spoločne".

Naď potvrdil, že Poľsko súhlasí, aby sme na Ukrajinu spoločne poslali stíhačky MiG-29
TASR/AP

"Sme pripravení dodať tieto lietadlá a ja som presvedčený, že Ukrajina ich bude schopná okamžite použiť," povedal Duda pre CNN počas návštevy Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Takáto dodávka by sa podľa Dudu mohla realizovať v rámci medzinárodnej koalície, ktorej podobu však bližšie nešpecifikoval.  

Poľské letectvo má stále približne tri desiatky prúdových stíhacích lietadiel MiG-29, ktoré boli vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia v Sovietskom zväze. V najbližších rokoch ich plánuje nahradiť juhokórejskými viacúčelovými bojovými lietadlami typu FA-50. Prvé zo 48 objednaných kusov by malo Poľsko dostať už tento rok.

Duda v stredu zároveň vyjadril predpoklad, že ukrajinská armáda v budúcnosti prejde na štandardy NATO, a teda aj na modernejšie americké stíhačky F-16. Preto je podľa neho potrebné už teraz cvičiť ukrajinských pilotov na tento druh strojov, ako to už robí Varšava. Hlavnou aktuálnou potrebou ukrajinskej armády je však podľa poľského prezidenta delostrelectvo s dlhým dostrelom. 

Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti potvrdil, že Poľsko "oficiálne súhlasí, aby sme migy na Ukrajinu poslali spoločne". Na rokovaní ministrov obrany členských štátov EÚ mu to v stredu mal potvrdiť poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok