Švajčiarsko zamietlo reexport svojich zbraní a munície na Ukrajinu

ta3
8.3.2023 20:01

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v stredu s odkazom na neutralitu štátu zamietla návrh, ktorý by umožnil tretím krajinám vyviezť na Ukrajinu švajčiarske zbrane a muníciu. O reexport vojenského materiálu vyrobeného vo Švajčiarsku žiadalo alpskú krajinu Nemecko a ďalšie štáty. Informovala o tom agentúra DPA.

Británia sa chystá dodať Ukrajine tanky Challenger 2, píše denník Financial Times
TASR/AP

Súčasná právna úprava Švajčiarsku zakazuje dodávky zbraní a munície do krajín zapojených do medzinárodného konfliktu. Návrh, ktorý v stredu zamietla švajčiarska Národná rada, by reexport umožnil pod podmienkou, že by Valné zhromaždenie OSN označilo konflikt za útočnú vojnu, ako sa to stalo v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. V súčasnosti môže Švajčiarsko vysloviť súhlas s reexportom iba vtedy, ak by konflikt za agresívnu vojnu označila rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin podľa DPA pripustil, že v prípade vojny na Ukrajine je toto nemožné.

O povolenie odovzdať Ukrajine 20 vyradených bojových vozidiel pechoty Piranha Švajčiarsko neúspešne žiadala dánska vláda. Rovnako tak Nemecko nemôže dodať Ruskom napadnutej krajine 12-tisíc nábojov do svojich protileteckých systémov Gepard. Kyjev nedostane ani dva protilietadlové kanóny kalibru 35 milimetrov, ktoré mu chcelo dodať Španielsko, napísal server Nau.ch

Nemecko minulý týždeň požiadalo Švajčiarsko o odkúpenie zakonzervovaných tankov Leopard 2, ktoré by slúžili ako náhrada za stroje poskytnuté Ukrajine. Podobnú žiadosť podľa švajčiarskej ministerky obrany Violy Amherdovej adresovalo Bernu aj Česko. Ani v tejto veci švajčiarsky parlament nejaví známky toho, že by bol ochotný s odkúpením vysloviť súhlas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok