EÚ zvažuje vyčlenenie dvoch miliárd eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu

ta3 čtk
8.3.2023 16:42

Ministri obrany členských krajín Európskej únie dnes diskutovali o stratégii vystupňovania dodávok delostreleckej munície Ukrajine, ktorá zahŕňa vyčlenenie dvoch miliárd eur zo spoločných prostriedkov, oznámil po zasadnutí šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Polovica čiastky by bola určená na spoločné nákupy projektilov, druhá na preplácanie dodávok zasielaných jednotlivými štátmi. Podľa Borrella má plán širokú podporu, na schválenie je však nutné ďalej rokovať o "nevyriešených otázkach".

EÚ zvažuje vyčlenenie dvoch miliárd eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu
AP Photo/Iryna Rybakova

Nedostatok delostreleckej munície je aktuálne označovaný za jeden z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády, ktorej obrana proti ruskej invázii minulý mesiac vstúpila do druhého roka. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v uniknutom liste svojim únijným náprotivkom napísal, že armáda vypáli mesačne asi 120-tisíc nábojov, potrebovala by ich však minimálne dvojnásobok. Zásoby západných spojencov Kyjeva sa medzitým rýchlo tenšie.

"Musíme dodávať viac, ale dodávky musia byť rýchle... Navrhol som prístup, ktorý je postavený na troch pilieroch," povedal na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov Únie v Štokholme Borrell.

Prvým pilierom je vyčlenenie miliardy eur, z ktorej by členské krajiny dostávali náhrady za "okamžité" zásielky munície, ktoré sa samostatne rozhodnú poskytnúť. Jednalo by sa o ďalšie využitie obranného fondu EPF, z ktorého únia dlhodobo členským krajinám hradí časť zbraní a munície dodávanej Ukrajine. Druhou zložkou plánu sú spoločné nákupy munície kalibru 155 milimetrov cez Európsku obrannú agentúru (EDA), ktoré podľa Borrella urýchlia dodávky a tiež znížia cenu. Cieľom tretieho piliera je zvýšenie výrobnej kapacity v EÚ.

"Musíme mať, mrzí ma to, vojnovú mentalitu," povedal Borrell. "Myslím, že môžem povedať, že na tomto postupe bola všeobecná zhoda," pokračoval. Šéf únijnej diplomacie dúfa, že "konkrétne, formálne rozhodnutie" príde pri rokovaní Rady EÚ plánovanom na 20. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok