Viem si predstaviť spoluprácu s SaS, povedala Ďuriš Nicholsonová. Tvrdí, že vláda nepomáha tým, ktorí to potrebujú

ta3
8.3.2023 21:15

Predvolebné politické subjekty v stredu doplnila Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá predstavila svoju stranu Jablko. Na akého voliča sa zameria a aké sú jej programové ciele? S kým chce robiť politiku a s kým už nie? Hosťom Témy dňa bola Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko).

tema_dna_108.jpg
TA3

Politika Jablka

Jablko je podľa Ďuriš Nicholsonovej strana stredu. „Na Slovensku potrebujeme prinášať riešenia pre reálne problémy, také problémy, ktoré nie sú ideologicky podfarbené,“ skonštatovala. Je za politiku, ktorá sa odvíja od dát. „Akýkoľvek -izmus vás obmedzuje v tom, že môžete prinášať riešenia iba z jedného spektra,“ kritizovala europoslankyňa liberalizmus a iné politické ideológie. „Ak sa pozeráte na dáta, tak potom je jedno, či navrhujete liberálne alebo konzervatívne idey, keďže hľadáte reálne riešenia cez čísla,“ vysvetlila.

Ďuriš Nicholsonová odmieta politické “šuplíky“, keďže takéto delenie podľa nej na Slovensku veľmi nefunguje. „Na Slovensku platí veľmi málo z tradičného delenia strán. To, čo sa u nás nazýva sociálna demokracia má znaky ľavicového extrémizmu,“ uviedla. „Nikdy som nepočula od predstaviteľov PS, že by sa priznali k tomu, že sú v skutočnosti ľavicová strana,“ kritizovala definíciu strany PS.

Čerpanie eurofondov

„Sever je iný ako sú južné a východné regióny. Neexistuje, aby úradník v Bratislave vymyslel jedno riešenie, ktoré bude aplikovateľné na všetkých,“ povedala o rozdeľovaní eurofondoch Ďuriš Nicholsonová. „My tvrdíme, že tie peniaze majú byť prenesené na regióny, ktoré majú potom samé rozhodovať, aké potreby z nich pokryjú,“ pokračovala. Podľa nej regióny samé najlepšie vedia, čo najviac potrebujú. „Som veľkým kritikom toho, ako sa na Slovensku narába s eurofondmi,“ oznámila.

Vláda tvrdí, že na Slovensku je najväčšia pomoc s pandémiou a energetickou krízou zo štátov EÚ. Ďuriš Nicholsonová toto tvrdenie odmieta. „Videla som čísla, ktoré ukazovali, že Slovensko neadresne pomáhala tým, ktorí to najviac potrebujú,“ uviedla. V Jablku podľa nej tvrdia, že štát by mal pomáhať tým, ktorí zažívajú núdzu, ako sú napr. jedno rodičovské domácnosti alebo seniori. „My sme sa z tých peňazí snažili pomôcť ľuďom, ktorí túto pomoc nepotrebovali, a potom neostalo na tých, ktorí sa ocitli v núdzi,“ dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok